Šta je pokazala anketa o kandidatima za gradonačelnika/gradonačelnicu?

Skupština Grada, Odjek.rs

U susret odluci o tome ko će biti novi gradonačelnik Kruševca, koju prema nezvaničnim saznanjima našeg portala ovdašnja Srpska napredna stranka treba da donese sutra (nedelja, 28. januar), sproveli smo anketu o tome šta sugrađani misle koga će naprednjaci predložiti za tu poziciju.

Na našoj listi kandidata našlo se osmoro članova te stranke i jedna nestranačka ličnost, koji su bili na odborničkoj listi koalicije okupljene oko SNS-a, što je preduslov da budu birani za gradonačelnika/gradonačelnicu.

Na portalu Odjek.rs je danas (27. januar) do 15 časova zabeleženo 7.967 glasova. Najveći procenat glasova, 46,66 odsto, dobio je donedavni zamenik gradonačelnice Kruševca, Aleksandar Jovanović. Sledi državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Boban Kostić, kome je pripalo 28,59 odsto, te raniji poslanik SNS-a Ivan Manojlović sa 19,82 odsto.

Aktuelna direktorka Javnog komunalnog preduzeća Kruševac, Snežana Radojković, ima   3,05 odsto glasova, načelnik Rasinskog upravnog okruga Ivan Anđelić je dobio 1,34 odsto, dosadašnja gradonačelnica Jasmina Palurović 0,33 odsto.

Generalni direktor Trajala, Miloš Nenezić, koji je na izbornoj listi naprednjaka bio kao nestranačka ličnost, dobio je 0,13 odsto, dok je poslanik u prethodnom sazivu Zoran Tomić dobio 0,1 odsto glasova.

Znatno su drugačiji rezultati iste ankete, koju smo postavili na viber kanal Odjek.rs. Tu je zabeleženo 74 glasova, a najviše je dobila Snežana Radojković, 38 glasova. Sledi Boban Kostić, za koga je glasalo 17 osoba. Ivan Anđelić, Miloš Nenezić, Jasmina Palurović, imaju po četiri glasa, po tri imaju Zoran Tomić i Ivan Manojlović, dok Aleksandar Jovanović ima jedan glas.

Podsetimo da je koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke osvojila na lokalnim izborima u Kruševcu 57,88 odsto glasova birača izašlih na glasanje, odnosno 42 odbornička mandata od ukupno 70. Za razliku od većine ostalih lista koje su učestvovale na lokalnim izborima, naprednjaci nisu u predizbornom periodu izašli sa imenom kandidata za gradonačelnika. To nije ni predviđeno postojećim izbornim sistemom, prema kome gradonačelnika bira Skupština Grada, nakon konstituisanja.

Konstitutivna sednica Skupštine Grada Kruševca zakazana je za 31. januar.

Na decembarskim lokalnim izborima, drugoplasirana je bila Koalicija „Srbija protiv nasilja“, koja je dobila 18 odborničkih mandata. Koaliciju SPS – JS će predstavljati petoro odbornika, koaliciju NADA troje, dok je koalicija Zavetnici – Dveri osvojila dva odbornička mandata.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *