Srednjoškolci i studenti o pomoći države: Poklonu se u zube, ipak, gleda?

mladi, Odjek.rs

Krajem novembra, u jeku predizborne kampanje, Vlada je donela odluku da isplati jednokratnu novčanu pomoć srednjoškolcima u iznosu od po 10.000 dinara te po 1.000 dinara korisnicima studentskih kartica. Kao što se mnoglo očekivati reakcije u javnosti su rezličite, dok jedni smatraju da se ovim potezom kupuju neopredeljeni glasači, deo javnosti misli da je svaka pomoć školarcima i mladim akademcima dobrodošla, bez obzira na vreme i okolnosti pod kojima je dobijaju.

Šta na to kažu mladi?

Smatram da je ovo samo još jedan pokazatelj kraha ekonomije – kaže K.D. (18) i dodaje: Time što država želi da “pumpa” novac zaduženim novcem neće pomoći našem sistemu. S druge strane, mnogi mladi ovo smatraju kupovinom glasova, što nepostojanjem samog uvida u pozadinska dešavanja jednim delom i jeste. Čista manipulacija!

Luka Kijačić (18) kaže da ne želi nikakvu pomoć države, objašnjavajući da novac neće odbiti, jer je to novac svih poreskih obveznika, ali da se ne slaže sa takvim postupkom države.

Taj iznos od 10.000 dinara je sraman potez. Znam da ću morati da vraćam, i to troduplo više. Mladi nisu naivni i to im neće zamazati oči. Najbitnije je da većina političara ima TikTok naloge gde se stalno obraćaju mladima, prave zabave, cirkuse, a stvarni problemi stoje u mestu i čekaju da se sami od sebe reše.

B.M. (22) smatra da je u zemlji kao što je Srbija, u kojoj 90 odsto ljudi živi teško pa i veoma teško, svaka pomoć doborodošla.

Ipak, nije logično da se pomoć ovako „deli“. To bi trebalo da se radi preko odgovarajućih institucija, koje se time bave, i da se deli onima kojima je najpotrebnija. Ovako, kada dobijate neku pomoć pred izbore to izaziva sumnju. Nije logično ni to što, ako se već novac „deli“, studenti dobijaju manje nego srednjoškolci. Mada, mi imamo karticu sa popustima. U svakom slučaju, iskoristiću karticu i pomoć jer se sve to svakako deli iz budžeta u koji se sliva novac svih nas, ali mislim da takve aktivnosti vlasti nisu korektne.

D.N. (17) smatra da je pomoć u svakom slučaju korisna i da nije bitno od koga je niti sa kojim ciljem je data:

Još nemam pravo glasa, pa ću radije da razmišljam kako da potrošim ove pare. Uostalom: “Poklonu se u zube ne gleda.“

Sličnog mišljenja je I.S. (17) koji smatra da je novac uvek dobrodošao. U planu mu je da kupi patike, i misli da je sama ideja da se novčano pomogne mladim ljudima sjajan potez.

A.N. (16)  kaže da će novac dati roditeljima za porodične potrebe. Takođe napominje da ima dve mlađe sestre koje pohađaju osnovnu školu, i da su njihove potrebe mnogo veće.

Ja sam već kupio bokserske rukavice – kaže L.B. (17) i dodaje:

To mi je odavno bila želja, a deo koji mi je ostao potrošiću za Novu godinu. Kada neko daje novac zašto ne bih uzeo, ne vidim u tome ništa loše. Znam da neki komentarišu da to ima veze sa izborima, još uvek ne glasam. Jedino ako ne misle da na taj način utiču na moje roditelje.

Da je ovo samo taktički potez usmeren prema roditeljima smatra i apsolvent V.M (24) koji je dva puta imao iskustva sa izborima. Kaže da ga sve podseća na „poljskog bankara“ koji ti pozajmi kišobran kad je lepo vreme, a uzme čim počne prva kiša.

N.N.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *