Sokolsko društvo: tradicija i humanost pre svega

Više puta smo čuli da “život piše romane”, i to danas nije nikakva vest, ali da će jedan turnir u malom fudbalu biti okidač inicijative da se obnovi rad Skolskog društva u Kruševcu, zatalasalo je sve ljubitelje tradicije i humanosti. Zahvaljujući Vladimiru Saviću, Aleksandru Vukojeviću i Goranu Rajiću, 14. septembra 2022. godine po drugi put je zablistala sokolska uniforma u Kruševcu. Statut udruženja izričito naglašava da su aktivnosti usmerene na razvoj amaterskog sporta, kulturu, ekologiju, čuvanje tradicije, obnovu spomenika, humanost.

Za sada smo najprepoznatljiviji po humanitarnom radu. U martu ove godine smo u Hali sportova organizovali koncert na kojem je nastupilo desetak pevača. Prisustvovalo je oko 3500 ljudi, a prihod u iznosu od 1,42 miliona dinara uplatili smo na račun za kupovinu proteze devojčici koja od rođenja nema jednu nogu. Vrlo brzo nakon toga dobila je protezu– s ponosom ističe doktor Vladimir Savić, predsednik Sokolskog društva Kruševac.

“Sokolari” su nedavno u Modrici poslavili prvi rođendan od obnove udruženja.

Drago mi je bilo što su se pored stalnih članova okupili brojni prijatelji, ali i predstavnici drugih humanitarnih udruženja. Svi ljudi koji se prepoznaju u našim akcijama uvek mogu da nam se pridruže. Aktivnosti je mnogo a cilj samo jedan- bolja i lepša Srbija – poručuje Savić.

Podseća da je Sokolski savez u Srbiji osnovan davne 1882. godine, te da je prošle godine u Narodnom pozorištu obeleženo 140 godina od osnivanja:

-U Kruševcu Sokolsko društvo počelo sa radom 1928 godine. Čuveni Sokolski dom nalazio se u porti crkve Lazarice. To je trajalo sve do početka Drugog svetskog rata kada je društvo prestalo sa radom, kao i većina udruženja koja su negovala tradiciju i humanost.

Ideja o Sokolskom pokretu nastala je u Češkoj 1862., iz vizije Miroslava Tirša. Ovaj umni Čeh video je jačanje duha i tela kroz gimnastiku, atletiku i druge sportove, kao prikaz nenasilnog otpora Austro-Ugarskoj monarhiji. Pokret se vrlo brzo raširio po Evropi, a posebno je bio prihvaćen u slovenskim zemljama.

I danas ima puno aktivnih saveza u Evropi i svi imaju problem sa finansijama. Iako je u julu kruševački savez dobio prostorije još uvek nisu pribavljena sredstva da se one opreme. Osim toga ne gledaju svi blagonaklono ni na humanitarni rad ako nije “propisno obeležen”. Ja imam neko svoje mišljenje i ne želim da odstupim. Sokolstvo je po meni oličenje bratstva i jednakosti, i svako je dobrodošao ko prepoznaje našu ideju, bez obzira na njegovo političko ili versko opredeljenje– ističe naš sagovornik.

Na žalost ta ideja danas teško prolazi pa povremeno nailazimo na ignorisanja jer nismo adekvatno etiketirani.Tolerancija je svedena na minimum. Ako neko nema isto mišljenje kao i ja, to ne znači da je on meni neprijatelj. Na žalost, mene drugi tako doživljavaju baš zbog drugačijeg mišljenja. Iz tog razloga nisam siguran koliko ću još opstati na ovoj poziciji. Prepreke nam je postavila politika, a da li ćemo ih prevazići i dokle ćemo stići, ne znam – kaže na kraju Savić.

N.N.

Foto: Vladimir Savić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *