Skupština u sredu bira radna tela, usvaja rešenja o otuđenju imovine Grada

Skupština Grada zaseda sutra (sreda, 21. februar), treći put od konstituisanja novog saziva, nakon decembraskih lokalnih izbora.

Na dnevnom redu je konstatovanje prestanka mandata odbornika, onih koji odlaze na poslanička mesta ili na državne funkcije, te potvrđivanje mandata odbornika koji će ih zameniti.

Odbornici lokalnog parlamenta će takođe birati članove radnih tela Skupštine grada, te će usvojiti desetak rešenja o otuđenju iz javne svojine Grada Kruševca građevinskog zemljišta.

Pred odbornicima će se naći i predlog Odluke o promeni Statuta grada Kruševca. Kako je navedeno, Odlukom se predlaže da se umesto člana 39. Statuta, koji predviđa da je predsednik Skupštine na stalnom radu u Gradu, preuzmu odredbe člana 38. stav 5. Zakona o lokalnoj samoupravi, da predsednik Skupštine grada može biti na stalnom radu u Gradu, čime se stvara mogućnost da Skupština odlučuje o radnopravnom statusu predsednika Skupštine grada.

Ova odluka je, inače, jedina za koju je materijal, odnosno Predlog postavljen na sajtu Grada Kruševca (https://krusevac.ls.gov.rs/sednice-skupstine/). Za sve ostale tačke, za njih još 16, materijal nije postavljen na sajt Grada, niti je dostavljen medijima. Dostavljanje skupštinskog materijala novinarima, odnosno njegovo postavljanje na sajt Grada, nekoliko dana pre sednice Skupštine grada, je uobičajena praksa. To je neophodno kako bi mediji, ali i zainteresovani građani, mogli da prate skupštinsko zasedanje i znaju o čemu odbornici odlučuju.

Odbornicima je, kako piše u pozivu za sednicu Skupštine grada, materijal dostavljen preko aplikacije na tablet uređaju odbornika, osim za tačku pod brojem tri, koji će biti naknadno dostavljen.

Podsetimo da u novoformiranoj Skupštini Grada većinu od 48 odbornika ima koalicija koju osim Srpske napredne stranke (42 odbornika) čine koalicija SPS-JS (petoro odbornika) i jedan odbornik Zavetnika.

U opoziciji su Koalicija „Srbija protiv nasilja“ (18 odbornika), Koalicija NADA (tri odbornika) te jedan odbornik Dveri.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *