Skupština potvrdila – patrijarhu Porfiriju Vidovdanska nagrada

Patrijarh Porfirije, Odjek.rs


Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, ovogodišnji je dobitnik Vidovdanske nagrade, najvišeg priznanja koje Kruševac dodeljuje povodom Dana Grada, Vidovdana.


To su odlučili odbornici Skupštine Grada Kruševca, nakon što je prethodno Komisija za administrativna i kadrovska pitanja, dala takav predlog nakon razmatranja pristiglih incijativa.

Patrijarh Porfirije je, kako je navedeno u obrazloženju, za nagradu predložen zbog „izuzetnog doprinosa očuvanju, negovanju i razvoju srpske duhovnosti i jedinstva srpskog naroda“. U obrazloženju Odluke je, uz biografiju patrijarha Porfirija, navedeno da je on 2021. godine, prilikom posete Kruševcu, u besedi u crkvi Lazarici, tokom obeležavanja 650 godina osnivanja Kruševca, kazao da ovaj grad predstavalja veoma važan deo njegovog životopisa jer je tu služio vojsku i počeo intenzivno da se bavi bogoslovljem.

„Mnogim mestima i gradovima sam dužan, ali jedan od gradova kojima sam dužan više nego mnogim drugim koji su me otvorenog srca primali, dužan sam upravo Kruševcu, Lazarici. Naime, služio sam vojsku u Kruševcu i prve svoje korake vere sam napravio u Kruševcu, prvi put sam ovde pročitao reč božju, Novi zavet“ rekao je patrijarh Porfirije tada.

Njega je za Vidovdansku nagradu predložila Eparhija kruševačka, odnosno episkop kruševački David.

Osim odluke o Vidovdanskoj nagradi obornici su se izjasnili o predlozima za plakete i pohvale.

Laureati plaketa su: prof. dr Ivan Filipović, redovni profesor Univerziteta u Nišu, vršilac dužnosti dekana Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu, za izuzetan doprinos razvoju obrazovanja, a posebno visokoškolskog obrazovanja u Kruševcu, potom posthumno Marko Živić, poznati glumac, za izuzetan doprinos razvoju kulture i afirmaciji grada Kruševca te Tijana Bogdanović, reprezentativka u tekvondu, osvajačica olimpijskih medalja, za izuzetne sportske rezultate.

Plakete su pripale i fabrici „14. oktobar“, za doprinos razvoju privrede grada Kruševca tokom sto godina postojanja i rada, te karate Klubu „Kruševac“, za izuzetne sportske rezultate ostvarene na republičkim i međunarodnim takmičenjima u karateu i promociju sporta među decom i omladinom.

Skupština Grada
Skupština Grada odlučivala o dobitnicima nagrada / FOTO: Gradska uprava Kruševac

Pohvale grada Kruševca dobili su Zvonko Dragomirović, dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi, potom Nenad Petronijević, višestruki prvak Srbije u sportskom ribolovu u disciplini FIDER te prof. dr Dragan Toskić.

Među dobitnicima Vidovdanske nagrade su i Jana Krupniković, učenica OŠ „Jovan Popović“, za izuzetan uspeh tokom školovanja i ostvarene rezultate na takmičenjima iz srpskog, matematike, fizike, hemije i geografije, potom Dragiša Milojević, bokser i trener, za izuzetne sportske rezultate te Zorana Milanović, učenica Hemijsko-tehnološke škole, za ostvarene rezultate na literarnim konkursima i iskazanoj humanosti na delu.
Pohvale su pripale i Živomiru Milenkoviću, novinaru i publicisti, za dugogodišnji rad i privrednu, društvenu i kulturnu afirmaciju kruševačkog kraja, zatim prof. dr Miroslavu Đorđeviću, specijalisti dečije urologije i urologije, vanrednom profesoru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za dugogodišnji rad i izuzetan doprinos u oblasti zdravstva te selu Bela Voda, za doprinos u organizaciji kulturnih manifestacija i negovanju umetničke tradicije kruševačkog kraja.

Među dobitnicima pohvala su i tri kruševačka preduzeća: „Unimer“, za doprinos privrednom razvoju grada Kruševca, potom „Dunipak“, za uspešno poslovanje i doprinos u realizaciji manifestacija u Kruševcu te „Flory“, za dugogodišnje uspešno poslovanje i postignute rezultate na međunarodnom tržištu.

J.B.

Naslovna foto: print screen, beseda patrijarha Porfirija na Vidovdan 2021. godine ispred Lazarice

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *