Simbolika zidne slike u Bioskopu Kruševac

bioskop kruševac, slika, odjek.rs

Davne 1967. godine, u holu Bioskopa Kruševac, otkrivena je zidna slika beogradskog slikara Lazara Vujaklije. Kompozicija nosi naziv „Pesma životu” i predstavlja misaonu i idejnu celinu svih motiva iz dotadašnjeg rada umetnika.

Inspiraciju za delo slikar je našao u starim freskama, narodnim vezovima, ćilimima i u prirodi, a cela komozicija odiše radošću, slaveći život i veličanstvenu prirodu.

slika bioskop, odjek.rs

Plava boja simbolizuje kosmos u kom je čovek prikazan kao centralna figura, dok okrugle glave likova simbolizuju univerzalnost predstavnika ljudskog roda. Muzički instrumenti, u podignutim rukama, prikazuju zadovoljstvo životom, a sunce, mesec i zvezde, te živopisno drvo iznad ljudskih figura, ilustruju vasionu u kojoj čovek živi i raste.

Naslikane ptice, lovac-glasnik sa svojim rogom i jahač s konjem ilustruju mir, slobodu, prijateljstvo i radost života. Sliku obogaćuju dve ljudske figure na desnoj strani, koje simbolišu ljubav, kao najlepši izraz života.

Naslikane zgrade predstavljaju naselje u kome živi čovek mira, oblaci i kiša njegov rast i bogatstvo, a kosmonaut u oblacima snagu ljudskog uma i uspeh nauke.

Na kompoziciji se nalaze i motivi srednjovekovnog grada koji se vezuju za Kruševac, a kosovski božuri ukazuju na borbu i radost pobede.

Inače, restaruacija slike, čija je veličina 16 x 6,5m izvršena je 2013. godine uz pomoć Ministarstva kulture Republike Srbije, sredstvima Grada Kruševca i Kulturnog centra Kruševac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *