Simbolika skulpture „Majka Grčka i Majka Srbija”

Na Vidovdan 1999. godine, na tadašnjem Trgu rasinskih partizana, postavljena je  živopisna skulptura „Majka Srbija i Majka Grčka”, posvećena prijateljstvu između srpskog i grčkog naroda. Autor ovog umetničkog dela je slikar Milić od Mačve, koji je ideju, za svoje jedino vajarsko delo, pronašao u višedecenijskoj vezi dva naroda.

U vreme Prvog svetskog rata, Krf i drugi grčki gradovi primili su desetine hiljada srpskih izgnanika i vojnika, a tokom velikih sankcija, koje su pogodile Srbiju poslednje decenije XX veka, u Grčkoj je vođena značajna kampanja podrške Srbiji.

Dugogodišnje prijateljstvo između Krfa i Kruševca krunisano je pobratimstvom 1985. godine. U toku pomenutih privrednih i političkih blokada u Srbiji, Kruševac je, verovatno više nego ostali gradovi u zemlji, dobijao pomoć od pobratima u vidu lekova i namirnica.

Čvrstu i dugogodišnju vezu između dva bratska naroda, autor je dočarao dvema ženskim figurama u zagrljaju, izrađenim u monolitu belog mermera.

Majka Grčka, koja poput antičkih žena stoji gordo i ponosito, levom rukom pridržava skrhanu Majku Srbiju, koja u ruci drži lovorov venac, hrišćanski simbol mučeništva, ali i simbol besmrtnosti i junaštva. Desna ruka Majke Grčke, prislonjena na njeno srce, iskazuje iskrenu ljubav, brižnost i toplinu.

Prema navodima Adama Stošića, iz antiratne ideje, koja prožima skulpturu, rodila se filozofska i jevanđeljska ideja o potrebi večnog mira među ljudima, a majke, kao najveće stradalnice u ratovima, imaju želju da rađaju decu koja će živeti u miroljubivim vremenima.

Impozantno vajarsko delo, sa sve postoljem, visoko je četiri metara, od kojih tri metara zauzimaju ženske figure. Autor je kompoziciju izvajao prema ideji Ljubiše Đidića i Pavla Bubanje, a na poleđini je uklesan natpis „Majka Srbija i Majka Grčka” na srpskom i grčkom jeziku, te „Grad Kruševac – Krfu”.

J.A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *