Šest godina kasnije: Kako su “Kulturociklinci” osvojili Kruševac i svet

Kulturociklin, Odjek.rs

Ova sjajna grupa koja okuplja mlade, danas ima više od četrdeset članova. Generacije se smenjuju, neki su tu od početka i rada u dramskoj sekciji. Neki su uključeni u dizajn zvuka, svetla. Posebnih uslova, da bi neko bio deo “Kulturociklina”, nema, sem dobre volje i želje da se zaista uključe. U proteklih šest godina ova grupa je iznedrila je brojne umetnike,  mlade koji sagledavaju svet oko sebe i koji utiču na kreiranje svog okruženja.

“Kulturociklin” kao neformalna umetnička inicijativa nastala je iz ideje da se mladima omogući alternativni pristup umetničkom obrazovanju, a sve kao deo jednog dugoročnog projekta započetog pre par godina – “KulturAgora” kao projekta uključivanja všnjačke edukacije i umrežavanja. Program obuhvata radionice, laboratorije i naučno – istraživački rad o kreativnoj drami. Umetnički voditelj “Kulturociklina” je Sandra Maksimović, master profesor srpskog jezika i književnosti, pisac, dramski pedagog.

Grupa je nastala u saradnji sa Kulturnim centrom i OŠ “Sveti Sava” prvenstveno i iz potrebe da se mladima omogući pristup umetničkom obrazovanju i otvore prostori koji bi trebalo da su im dostupni – objašnjava Sandra Maksimović, osnivačica i mentorka grupe.

Kulturociklin, Odjek.rs

Reakcije na rad i postojanje ove neformalne grupe su zaista sjajne. Takođe, brojne nagrade to potvrđuju. Za šest godina ostvarili su saradnju sa više od dvadeset organizacija u zemlji i regionu. A publika, s obzirom na to da je reč o predstavama koje se bave temama koje ih se tiču, uvek dobro reaguje i učestvuje, diskutuje, uključuje se i u procese nastajanja predstava.

Budući da smo neformalna grupa, volonterska, nemamo svoje prihode od članarina i slično, podrška zajednice nam je jako važna. Kulturni centar je uvek tu kao jedan vid koprodukcije, logistike, a kroz godine imali smo pomoć preduzeća poput “Henkela” i mnogih drugih kako bismo uopšte odlazili na festivale. U suprotnom, bilo bi nemoguće – ističe naša sagovornica.

“Kulturociklin” pod ovim nazivom broji šest produkcija, ali je njih mnogo više. Naročito su ponosni na trilogiju “Kulturociklin End Call”, “Kralj Ibi” i “Paklena pomorandža” koji su označili i ustanovili teme, metodologiju rada i prepoznatljivu estetiku predstava.

Takođe, učesnici su brojnih festivala.

Učestvovali smo na preko dvadeset festivala, sa kojih nosimo preko četrdeset nagrada. Među njima je mnogo međunarodnih – Juventafest, čiji smo dvostruki dobitnici nagrada, Intef, Dops, Majske igre, Mater Terra. A pored toga i brojne konferencije i razmene – navela je Sandra Maksimović.

Osmog decembra obeležili su 6. rođendan predstavom, panel diskusijom i prezentacijom rada u Klubu Kulturnog centra, pred brojnom vernom publikom. Godina za nama, bila je takođe veoma uspešna u njihovom radu.

Kulturociklin, Odjek.rs

Bili smo učesnici i pobednici tri međunarodna festivala, tri međunarodne razmene u Ljubljani, Forliju i Budimpešti, kao i međunarodnih konferencija (Bitef Polifonija, Assitej International AAG) i deo nebrojano mnogo saradnji i radionica/projekata. Takođe, ponosni smo na dve produkcije u toku godine u saradnji sa Kulturnim centrom Kruševac, kao i treću koju smo započeli u novembru – u pitanju je projekat zasnovan na tekstu “Aska i vuk” i koji će ići ka neverbalnom teatru. Započeli smo i podkast u saradnji sa novinama “Grad” – “Mladi u gradu”. U planu je još saradnji, deo smo Asocijacije Nezavisna kulturna scena Srbije, uključeni smo u projekat “Podjednako važni” Beogradskog centra za ljudska prava i mnoge druge – istakla je mentorka.

Posebnih uslova, da bi neko bi odeo “Kulturociklina”, nema. Potrebno je samo da mladi zaista žele da se uključe. Nema audicije i svako se, kao što je bilo i do sada, bez ikakvog glumačkog iskustva može uključiti u rad grupe.

Sandra Maksimović, kao osnivačica i mentorka grupe, ali i kao dramski pedagog, u procesu je pisanja naučno-istraživačke studije o drami i teatru u obrazovanju, s važnim osvrtom upravo na rad grupe “Kulturociklin”, a mlade polako uvodi u vođenje i organizaciju grupe.

M.M.D.

FOTO: “Kulturociklin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *