Sećanje na prvu žrtvu fašističkog terora u Kruševcu

veselin nikolic spomen obeležje, odjek.rs

Na zelenoj površini, ispred hotela „Rubin”, nalazi se spomen-obeležje zanatlijskom učeniku i skojevcu Veselinu Nikoliću, prvoj žrtvi fašističkog terora u Kruševcu.

U želji da se suprotstavi okupatoru, osamnaestogodišnji Veselin uhvaćen je pri pokušaju da zapali skladište benzina u centru grada. Pre nego što je sa svojim saborcima uspeo da izvrši zadatak, primetio ga je nemački stražar. U nastaloj pucnjavi, grupa se razdvojila. Veselina je savladao veći broj žandarma, koji su ga odveli u zatvor.

Istraga je bila kratka i brza. Kako Veselin nije želeo da oda imena ostalih diverzanata, nemačka policija ga je, nakon nekoliko dana mučenja, odvela izvan grada i streljala. Okrutni čin pod Bagdalom, 1941. godine, zabeležio je okupatorov fotograf. Njegovo telo doneto je u Kruševac i obešeno nedaleko od Trga kosovskim junacima, a potresnom prizoru vešanja moralo je da prisustvuje građanstvo.

Ubijeni mladić je na vešalima proveo skoro dva dana, a potom je, uz prisustvo malo ljudi, sahranjen na kruševačkom groblju. Tih dana, na mnogobrojnim plakatima, osvanula je vest da će za jednog nemačkog vojnika biti ubijeno sto Srba.

Spomen-obeležje, od poliranog jablaničkog granita, postavljeno je 1985. godine, na mestu gde je Veselin obešen. Projektovao ga je arhitekta Svetislav Živić, a naziv „Prekinuta mladost” simboliše mlade godine prekinutog života skojevskog diverzanta u momentima njegovog uzleta.

Bista Veselina Nikolića, postavljena 1975. godine u Spomen-parku „14. oktobar”, predstavlja rad akademskog vajara Milivoja Mićića. Takođe, njegovo ime nosi škola za osnovno i srednje obrazovanje dece sa smetnjama u razvoju, ulica i mesna zajednica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *