Savet stručnjaka: Kako da suzbijete žitne pijavice

Usev psenice, Odjek

Žitna pijavica redovno se javlja u ovom periodu godine na usevima pšenice, ječma i ovsa, a ukoliko je bude previše može uticati na proizvodnju žitarica.

O štetnosti i merama suzbijanja, za portal Odjek govori inženjerka zaštite bilja Slađana Rilak iz Poljoprivredno savetodavne stručne službe Kruševac:

Najveće štete nastaju kada je oštećen list zastavičar od koga zavisi nalivanje zrna. Češće je prisutna na jarim usevima. Hrani se biljkama iz familija trava, a štetu pričinjavaju odrasle jedinke i larve, naročito larve četvrtog stupnja za koje se smatra da nanose oko 70 odsto od svih šteta koje ovaj insekt nanosi.

Usev psenice, Odjek

Žitna pijavica, objašnjava naša sagovornica, ima jednu generaciju godišnje, odrasli insekt je tamno plave boje sa narandžastim grudnim štitom, a može biti od 5 do 8 milimetara. Larva je svetlo žute boje, dužine oko 5 milimetara i obavijena je sluzastom materijom u kojoj se nalazi izmet, pa može imati i tamniju boju. Prezimljava kao imago u ostacima šupljih stabljika žitarica ili na korovskim biljkama, a može se naći i sakrivena plitko u zemlji ispod biljnih ostataka.

Tokom aprila, kada temperature budu iznad 15 stepeni imago naseljava mlade useve žitarica i počinje sa ishranom. Nakon kopulacije, ženka polaže jaja na lice lista, jedno ispod drugog u nizu. Može da položi od 100 do 150 jaja – ističe ona.

Larve se, kako objašnjava, pile posle desetak dana i odmah kreću sa ishranom, praveći karakteristična oštećenja u vidu uzdužnih pruga, širine jedan milimetar između lisnih nerava:

Oštećenja nastaju progrizanjem lista, beličaste su boje, spajaju se pri jačem napadu, te može doći do sušenja i cepanja lista. Oštećene biljke daju štura zrna i prinos je smanjen. Nakon obilne ishrane tokom 15 do 20 dana, larva silazi ispod površine zemlje gde prelazi u lutku. Posle 5-6 dana izlazi novi imago.

Prema njenim rečima, za suzbijanja žitne pijavice, kao i lisnih vaši, u Srbiji su registrovani insekticidi Decis 2,5 EC, Konfuzija i Polux u količini 0,2 – 0,3 l/ha, potom Fastac 10 EC u količini 0,1-0,12 l/ha , te Karate zeon, Lamdex, Lambada, Savate CS 5 i Grom, u količini 0,2 l/ha.

Rilak navodi i da su nestabilne vremenske prilike stvorile povoljne uslove i za razvoj i širenje bolesti lista pšenice, te da su vizuelnim pregledima uočeni simptomi sive pegavosti lista pšenice, pepelnice žita, žuto-mrke pegavosti pšenice kao i simptomi lisne rđe.

U cilju zaštite useva od ovih patogena preporuka je primena fungicida Sphere ( 0,5 l/ha), Amistar Extra (0,5-0,75 l/ha), Teatar Plus (0,6-1 l/ha), Opera Max (1,2-2 l/ha), Antre plus (1,5 l/ha), Duplex pro (0,8 l/ha) i Falcon Forte, u količini 0,7-1 l/ha – savetuje ona.

D.P.

Foto: Arhiva Poljoprivredno savetodavne i stručne službe Kruševac

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *