Sajmovi srednjih škola i fakulteta: Pomoć malim i velikim maturantima pri izboru zanimanja

Odjek, sajam obrazovanja

Na Sajmu obrazovanja i profesionalne orijentacije, a potom na Sajmu visokih škola i fakulteta, održanim ove nedelje u Kruševcu, mali i veliki maturanti iz Rasinskog okruga, mogli su da saznaju pojedinosti o svim srednjim školama iz našeg Okruga te o ovdašnjim visokoškolskim ustanovama, ali i onima sa kojima srednje škole iz našeg Okruga sarađuju. Bila je ovo prilika da đaci “iz prve ruke”, pogotovu osmaci, od srednoškolaca i profesora, dobiju informacije kako izgleda školovanje za određene poslove.

Odjek.rs, sajam obrazovanja
Osmacima se predstavile srednje škole iz Rasinskog okruga / FOTO: Odjek.rs

Iako zna koju srednju školu želi da upiše Nikolina Veličković, osmakinja iz OŠ „Aca Aleksić“ iz Aleksandrovca, došla je na Sajam obrazovanja:

Želim da upišem smer za arhitekturu, u Gradjevinskoj školi, obišla sam njihov štand ovde na sajmu. Mislim da je ovo veoma korisno jer preko interneta ne možemo da vidimo sve, mnogo znači to što ovde možemo da čujemo starije djake, važno mi je bilo da čujem da li su stručni predmeti zahtevni.

Na sajam su u grupama sa profesorima dolazili đaci iz osnovnih škola iz Rasinskog okruga.

Cilj sajma, koji tradicionalno pred kraj maturantske školske godine, organizuju kruševačka Gradska uprava i Školska uprava, jeste da pomogne pri izboru željene srednje škole, odnosno više škole ili fakulteta.

Osmi razred u Rasinskom okrugu ove godine, prema podacima Školske uprave Kruševac, završava 1.953 đaka, koji će moći da se upišu na neko od 2.300 mesta u srednjim školama u tom Okrugu.

Nikakvih izmena nema u obrazovnim profilima u odnosu na ovu školsku godinu, imamo dosta komotnu upisnu politiku, što znači da u školama našeg Okruga ima oko 350 mesta više nego što je osmaka i verujemo da će i to pomoći da oni ostvare svoju prvu želju – kazao je prosvetni savetnik u Školskoj upravi Kruševac, Miodrag Pešić.

Da bi osmacima preporučile da upišu Medicinsku, potvrdile su učenice treće godine te škole Milica, Sara, Anđela i Teodora, koje su stajale na štandu i razgovarale sa osmacima. Mali maturanti su ih najčešće pitali koliko je poena potrebno za upis, kakva je praksa u školi, kakvu prohodnost imaju kasnije za upis na fakultete.

Iskustva iz prethodnih godina, pokazuju da je najveće interesovanje osnovaca za upis u srednju Medicinsku školu te za informatičko odeljenje u Gimnaziji.

Odjek, sajam obrazovanja
Prethodnih godina đaci bili veoma zainteresovani za Medicinsku školu /FOTO: Odjek.rs

O studijskim programima, uslovima pod kojima mogu da ih upišu, potrebnim poenima i ostalim pojedinostima, veliki maturanti su dan kasnije, na Sajmu visokih škola i fakulteta, održanom takođe u kruševačkoj Hali sportova, mogli da čuju detalje od predstavnika 16 viših škola i fakulteta sa područja Srbije.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *