SafeJournalists: Ne oklevaj! Prijavi napade i pretnje

Izvor: SafeJournalists

Povodom 2. novembra, Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, članice mreže SafeJournalist s pokrenule su kampanju #NeOklevajPrijavi. Cilj kampanje je da se podigne svest o problemu nekažnjivosti napada na novinare, koji je prisutan u svim zemljama Zapadnog Balkana i da se novinari ohrabre i prijave sve vrste napada koji su u vezi sa njihovim radom.

Na teritoriji Zapadnog Balkana u poslednjih 30 godina, tokom rata 110 lokalnih novinara izgubilo je živote. U vremenima bez rata, život je izgubilo pet novinara. Samo dva slučaja su rešena pravosnažnom presudom. Novinari su zbog svog posla izloženi pretnjama i napadima, a zbog malog broja rešenih slučajeva, često odustaju od prijavljivanja. Kako bi ohrabrili novnare da ipak prijave napade, SafeJournalists mreža pokrenula je kampanju #NeOklevajPrijavi.

Od danas će na sajtu SafeJournalists.net novinari iz Albanije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Severne Makedonije, Kosova i Srbije moći da prijave napade. Pored prijave, na sajtu se mogu naći i informacije o kontakt osobama za novinare iz tužilaštva i policije za one države koje ih imaju.

Iako je u proteklom periodu mali broj slučajeva pravosnažno okončan osuđujućim presudama, jako je važno da novinari ne budu obeshrabreni i da nastave da prijavljuju sve vrste napada nadležnim institucijama i novinarskim udruženjima jer samo tako se možemo izboriti za bolje i bezbednije okruženje.

Takođe, bitno je da ukažemo javnosti na značaj posla koji novinari obavljaju u javnom interesu kako bi dobili veću podršku, jer novinari su oči i uši demokratije, njeni čuvari i produžena ruka građana.

I novinari širom sveta se suočavaju sa pretnjama po sopstvenu bezbednost. Međunarodne organizacije su prepoznale taj problem i na razne načine pokušavaju da poboljšaju uslove u kojima oni rade. Tako je početkom oktobra, Savet Evrope pokrenuo kampanju na celom kontinentu koja se vodi pod sloganom „Novinari su važni” (“Journalists matter”).

Glavni cilj kampanje je unapređenje bezbednosnih uslova u kojima novinari rade širom Evrope, posebno kroz usvajanje i sprovođenje nacionalnih akcionih planova za zaštitu novinara i unapređenih pravnih i institucionalnih standarda. Drugi ključni ciljevi kampanje su uspostavljanje delotvornih pravnih lekova na nacionalnom nivou za rešavanje kršenja slobode medija, unapređenje istrage zločina protiv novinara i obezbeđivanje odgovarajućeg sankcionisanja počinilaca.

SafeJournalists mreža poziva nadležne organe da preduzmu sve mere u cilju efikasnijeg i bržeg procesuiranja slučajeva i na taj način pokažu spremnost u borbi protiv nekažnjivosti jer samo na takav način možemo da pošaljemo jasnu poruku potencijalnim počiniocima da su napadi i pretnje nedopušteni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *