SafeJournalists mreža i Koalicija za slobodu medija zahtevaju hitno rešavanje učestalih slučajeva pretnji novinarima/kama

Više novinara u Srbiji  poslednjih nekoliko dana kontinuirano trpi uvrede, upućuju im se pretnje uživo, putem telefona ili preko poruka na društvenim mrežama, a neki su na meti zastrašivanja od strane policije. SafeJournalists mreža i Koalicija za slobodu medija zabrinuti su jer iskustvo pokazuje da nereagovanje institucija rezultira intenzivnijim pritiscima, pa čak i fizičkim napadima na novinare. Zato zahtevaju da svi slučajevi budu rešeni u što kraćem roku.

Ovo su pomenute dve organizacije navele u zajedničkom saopštenju:

Novinarka i izvršna direktorka Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV-a) Ana Lalić, zbog javno iskazanog stava o gradnji crkve na novosadskom naselju Liman dobila je niz najgorih uvreda i pretnje da će biti zaklana u centru Novog Sada. Pretnje smrću upućene su i članovima njene porodice.

Iz NDNV-a su upozorili da je u toku izazivanje namernih tenzija u Novom Sadu, pred održavanje lokalnih izbora, gde se kao povod koristi izgradnja crkve na Limanu, kako bi se građani koji su protiv izgradnje predstavili kao protivnici vere, srpstva i pravoslavlja.

Novinarki televizije N1 Kseniji Pavkov iz Novog Sada, kao i novinaru lokalnog radija i portala 021 upućen je niz pretnji i uvreda putem društvenih mreža zbog izveštavanja sa protesta ispred Centra za socijalni rad u Novom Sadu, povodom odluke ove institucije da Ani Mihaljici privremeno oduzme starateljstvo nad troje njene dece. I novinari drugih medija koji izveštavaju o ovom slučaju trpe uvrede i pritiske.

Višegodišnje dosledno urušavanje i zarobljavanje institucija dolazi na naplatu. Javnost im ne veruje i građani koji protestuju ne žele da slušaju objašnjenja Centra za socijalni rad. Obaveza novinara je da prenese stavove institucija i zbog toga su oni koji izveštavaju o ovom slučaju pod konstantnim pritiskom. Posao novinara je da izveštava u javnom interesu, da se čuju sve strane i da budu sagledane sve činjenice događaja, ma koliko se to nekima ne dopada.

Novinari Sport kluba Nikola Stamenić, Nikola Janković i Branko Spasojević takođe su bili na meti uvreda i pretnji zbog izveštavanja sa sportskih događaja.

U slučaju istraživačkog novinara Milivoja Pantovića kome je oštećen laptop od strane nepoznatih provalnika, postoji ozbiljna sumnja da je računar uništen sa namerom da se novinar opomene ili omete njegov istraživački rad. Pantović je u dužem vremenskom periodu izložen pritiscima i targetiranju što je u velikoj meri uticalo na njegov rad.

Novinar portala FAR iz Dimitrovgrada Slaviša Milanov bio je izložen bespotrebnom maltertiranju od strane policije u Pirotu. Nakon što je njegovo vozilo zaustavljeno, a test na alkohol i drogu se pokazali negativnim, on je ipak zadržan na ispitivanju pod izgovorom da sumnjaju da je preko granice sa Bugarskom prevezao lica za kojima tragaju, što je Milanov negirao. Policajci pritom nisu proverili kamere sa graničnog prelaza. Smatramo da je ovaj potez policije neopravdan, da je cilj zastrašivanje novinara i zahtevamo da to odmah prestane.

Podsećamo i na slučaj fizičkog nasilja nad novinarkom lokalnog portala In Medija iz Inđije Vericom Marinčić, koju je radnik obezbeđenja doslovno na silu izgurao iz prostorija lokalne samouprave i onemogućio je u obavljanju njenog novinarskog posla.

Takođe, zahtevamo od nadležnih organa da stvore bezbedno okruženje za rad novinara, tako što će početi da sankcionišu one koji im prete. Najveći problem je nekažnjivost za pretnje i napade na novinare. Kada budu kažnjeni svi oni koji ugrožavaju bezbednost novinara, država će poslati jasnu poruku da je to zabranjeno i tako će obeshrabriti dalje pretnje i napade na novinare.

 Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana.

Izvor: safejournalists.net

Foto: Al Gг , Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *