Sa protesta poručeno: Ne dajte da nas dele, na izborima moramo pobediti

Sa večerašnjeg protesta „Kruševac protiv nasilja“, koji se od 6. jula održava svakog četvrtka, poručeno je da će od naredne nedelje biti promenjen način protesta te da će građani o tome biti naknadno obavešteni.

Ovakve skupove četvrtkom zamenićemo drugom vrstom akcija. Šta god da odlučimo obavestićemo vas, Srbija vri, ne znamo šta nas čeka, zato nećemo ništa reći o narednim protestima. Reći ćemo samo budimo tu, pratimo situaciju, ovo je naša zemlja – rekla je, obraćajući se okupljenima na Trgu glumaca, jedna od organizatorki protesta Duška Milosavljević.

Ona je kazala da je „Vučić danas naredio svim predsednicima opština da podnesu ostavke“ upitavši zašto hoće da svi izbori budu u decembru:

Protest, Odjek.rs
Od sledeće nedelje drugačiji protest / FOTO: Odjek.rs

Da li se boji da će mu biti sankcije uvedene. Šta je to sa nama, Srbijo, da li ćemo ponovo da sačekamo sankcije pa tek onda da menjamo vlast, hajde da promenimo ovu vlast na mogućim ili nemogućim izborima. Otvorite oči, nedaje da nas dele, na tim izborima moramo da pobedimo.

Kazala je da, Vučić objektivno nije bio kriv za decu u Ribnikaru, da je objektivno bio kriv za pad čitavog sistema u slučaju ubistava u Mladenovcu, ali da je direktno kriv za ono što se sada događa na Kosovu.

Prvo je prevario Srbe, uništio sve institucije srpske na Kosovu, zatim ih naterao da uđu u šiptarske kosovske institucije, a zatim im je rekao izađite iz opština, predajte policijske uniforme. Predao je ovce vukovima, predao je svoj narod – poručila je ona.

Govoreći o značaju protesta koji se u Kruševcu održava već 13 nedelja zaredom, jedna od organizatorki, Ksenija Bradić Veljović kazala je da mirne šetnje znače “da su zbog nas zatvorene ulice”.

Ulica je institucija u državi u kojoj su sve ostale zarobljene, ulica je jedina institucija koju Aleksandar Vučić nije mogao da nam zarobi. Mi smo na nju izašli s porukama da smo protiv režima, da nas ima hrabrih, pametnih, obrazovanih i da nećemo pognutih glava mirno sedeti kod kuće kao da nam se ništa ne dešava kao da nam država ne propada – kazala je ona.

Smatra da ni jedna vlast nije ponizila svoje građane kao ova, ali da niko ne može da nas ponizi do nas samih:

Zato je bilo bitno da izađemo na ulicu i iskažemo protest. Ni jedan vid političke borbe nije besmislen, ni jedav vid otpora nije besmislen. Zato zahvaljujem vama i kolegama iz organizacije protesta što smo ispunili tu građansku družnost – dodala je ona.

U ime organizatora, građana i političkih stranaka SRCE, Pokreta slobodnih građana, Demokratske stranke, Narodnog pokreta Srbije i Stranke slobode i pravde, saopšteno je da će okupljanja, koja se svakog četvrtka u Kruševcu održavaju od 6. jula, biti zamenjena nekom drugom aktivnošću, o čemu će građani biti naknadno obavešteni.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *