Sa protesta, istoričar Čedomir Antić poručio: Vlasti je istekao rok!

Kruševac protiv nasilja, Odjek.rs

Pred građanima okupljenim na Trgu glumaca, u okviru protesta “Srbija protiv nasilja” – “Kruševac protiv nasilja”, istoričar Čedomir Antić, poručio je da je vlasti SNS-a istekao rok, da je vreme da se svedu računi te da ne dozvoljava da ga vlast svađa sa sunarodnicima, kao ni da ne dozvoljava parizer ima uticaj na izbore u Srbiji.

Ova vlast je odavno prevršila svaku meru i njoj je odavno istekao rok. Prošlo je 11 godina. Mi već dugo pitamo koji je bilans vlasti režima SNS i Aleksandra Vučića. Ako pogledate priču o tigru na Balkanu, bajku o vremenu boljem od svih ranijih, videćete da je to medijski projekat. Danas, kada je čitav svet u krizi, mi navodno imamo najveće povećanje penzija, plata. Ako bi preračunali penzije od pre10 godina i dodali inflaciju i promene cena, prosečna penzija, a većina prima mnogo manju, povećana je za sedam evra, jel to zlatno vreme – upitao je Antić.

Naveo je da je Srbija bila dužna 16 milijardi evra, a da sada taj dug iznosi 33 milijarde, da se naš BDP povećano u odnosu na 2012. godinu, a da je u odnosu na 2008. godinu veći tek prošle godine, te da smo u međuvremenu imali inflaciju evra, dolara.

Kruševac protiv nasilja, Odjek.rs
Duška Milosavljević i Čedomir Antić / FOTO: Odjek.rs

Ne dozvoljava da parizer ima uticaj na izbore u Srbiji, ocenjujući kao ogavno da predsednik čitav narod pretvara u socijalne slučajeve, podsećajući da je poenta da ceo narod ima dovoljno novca, da se uzdigne, da se obogati, da se prosveti,  a da je pitanje podrške onima koji nemaju sreće ili nemaju kapaciteta, rešeno ustavom, zakonima.

– Njima moramo da pomognemo, to je solidarnost, ali to je deset odsto ljudi, to nije sto odsto građana Srbije – dodao je Antić.

Ne dozvoljava takođe, kao građanin Srbije, kao birač, kao neko ko se borio da bude demokratija, takva kakva je, da ga neko svađa sa sugrađanima i sunarodnicima.

To vlast čini samo zato da bi dobila glas, da njima ogadi nas, da nama ogadi vođstvo opozicije, koju vrlo često on sam kreira, pošto je u zemlji ugasio izvore demokratije, učinio ilegalnim finansiranje opoziconih stranaka, ljude progone – rekao je Antić.

Vladi SNS-a je poručio da, ukoliko je tolio dobra neka dozvoli slobodne izbore:

Neka dozvoli ono što je sama imala. Pre 20 godina Vučić je bio političar koji je najviše bio u prajm tajmu na RTS-u. Da li možemo danas to da kažemo za bilo kog opozicionog vođu – upitao je Antić.

Kruševac protiv nasilja, Odjek.rs
Šetnja glavnom gradskom ulicom / FOTO: Odjek.rs

Kao tragediju za našu zemlju ocenio je to što ljudi u Srbiji glasaju za sendvič:

To nije smešno, mi moramo da probudimo te ljude, da ih prosvetlimo, da ih ubedimo da to nije dobro, da ih zloupotrebljavaju. Nama nema promena ako ne stvorimo većinu da to ne bude pobeda jednih, a poraz drugih. Zašto mi koji smo nekada demokratiju uveli mirno, vlade menjali u parlamentu, da se pomirimo da sada neko zloupoptebljava naše prijatelje, komšije, rođake, koji imaju neke poteškoće?

Okupljenima na Trgu glumaca je poručio da budu hrabri i uporni jer će se „u jednom trenutku stvari okrenuti i svi će se setiti da su bili poniženi kada su verovali vestima koje piše jedan glavni glumac.“

Živimo u lažnom svetu. Što buđenje dođe kasnije biće neprijatnije, bolnije, strašnije. Mi zaslužujemo dobru opoziciju, a kada vidim vas ovde, so jednog društva, vidim da postoji iskra koja će razgoreti plamen slobodnog društva i demokratske države – poručio je Antić.

Najavljujući večerašnjeg govornika, jedna od organizatorki protesta, Duška Milosavljević, kazala je da je reč o predstavniku prave elite, istoričaru, desničaru i demokrati, građaninu sveta i Srbinu, za razliku od lažne elite, koju hoće da nam nametnu.

Školska godina je počela i traje paralelno sa Zadrugom. Hoće da nam podmetnu novu elitu, da nas prevare, ali mi znamo ko čini našu elitu, kulturnu, naučnu, prosvetnu, sportsku, stručnu. Hoće da nas zavade deleći nas na evropejce, rusofile, leve, desne, liberalne, konzervativne, na narod i građane. Znamo ko smo i za šta smo. Za slobodnu i suverenu Srbiju – poručila je ona.

Oko stotinak okupljenih je nakon obraćanja prošetalo glavnom gradskom ulicom.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *