Sa konferencije o ženskom preduzetništvu: Žene vode trećinu preduzeća u Srbiji

U susret 8. martu – Danu žena u Regionalnoj privrednoj komori Kruševac održana tradicionalna konferencija posvećena ženskom preduzetništvu, na kojoj se moglo čuti da su žene iz godine u godinu sve smelije u pokretanju sopstvenog biznisa i da je trenutno trećina preduzetništva u našoj zemlji u ženskim rukama.

Pomoćnica ministra privrede Katarina Obradovic, istakla je da je ovo Ministrastvo prepoznalo potrebu za osnaživanje žena i da preduzima niz aktivnosti kako bi se to sprovelo u delo.

Broj preduzetnica je oko jedne trećine, ali ih je svakako sve više, što nas raduje. Ohrabruje i to da sve više imamo preduzetnica u profesionalnim uslugama, tako da se profil ženskog preduzetnistva menja u poslednjih deset godina. Pre tri godine smo počeli da sa finansijskim bespovratnim sredstvima pomažemo žensko preduzetništvo, pa je tako prošle godine iz budžeta dodeljeno 600 miliona dinara. Dominiraju oblasti iz proizvodnje hrane, ali i profesionalne usluge. Otvoren je poziv da iskoristite sve mogućnosti koje se nude kako bi se razvilo žensko preduzetnistvo, da koristite usluge Privredne komore Srbije. Ovo je samo početak i nadam se da ćemo u narednom periodu imati više mogućnosti za razvoj ovog sektora, jer je do sada nedovoljno iskorišćen. To je potrebno za brži lokalni razvoj, ali i razvoj na širem planu – objasnila je ona.

Grad Kruševac se, prema rečima gradonačelnika Ivana Manojlovića trudi da kroz razne akcije motiviše žene motiviše da uzmu svoje učešće u preduzetništvu.

Evropska mreža preduzetništva nudi alat koji, prema rečima Katarine Momčilović, podrazumeva pretragu baze sa više od 10.000 firmi. Pozvala je sve preduzetnice da se ukoliko imaju ideje, sugestije ili potrebu za nekom vrstom podrške obrate, dodajući da mreža pruža pomoć i prilikom transfera tehnologija kao i prilikom apliciranja za pojedine evropske projekte.

Kako bi se žene još više osnažile Privredna komora Srbije pruža različite videove podrške, od pružanja informacija o raspoloživim načinima finansijske podrške, preko baze svih državnih programa podrške, do baze o mogućim rizicima u poslovanju sa smernicama za njihovo prevazilaženje.

Radimo na kreiranju strateških dokumenata sve u cilju razvijanja ženskog preduzetništva. Usvojena je naša inicijativa da se u APR-u posebno naznače preduzeća kojima upravljaju žene. Najnoviji podatak je da su u posljednjih godinu dana žene osnovale više od 22 procenta novih preduzeća, i čak više od 37 procenata kada su preduzetničke firme u pitanju. Objavili smo dva dokumenta sa ciljem da ustanovimo koji su izazovi i koje su prepreke sa kojima se suočavaju preduzetnice, kako bismo se novim programima podrške potrudili da im pomognemo u rešavanju problema – kazala je Iva Vuksanović iz PKS.

Ana Jovanovic, privatna preduzetnica iz Kruševca, već dvadest godina, vodeći svoju firmu “Grafoklinik” krči put i bori se za položaj žena u biznisu. Saradnjom sa RPK je veoma zadovoljna:

Oni organizuju susrete preduzetnika, prižaju nam informacije o sajmovima, predavanjima i sustretima preduzetnika. Gledajući na saradnju u ženskom preduzetništvu shvatila sam da su mi više žene, poslovne saradnice, pomogle u poslu nego bilo ko.

Njena firma “Grafoklinik”  već dvadest godina bavi se grafičkim dizajnom, izgradnjom brenda i kompletnim vizuelnim identitetom od logotipa, memoranduma, flajera, kataloga, postera, dizajna ambalaže, kao i svim vrstama štampe. U pripremi je i nešto novo, ispričala nam je Ana, a reč je o plasiranju sopstvenog brenda – masti kao pomoćnog lekovitog sredstva za otklanjanje reumatskih tegoba, sportskih povreda i drugih bolova.

Osim nje, ovoj konferenciji je prisustvovalo još tridesetak preduzetnica, a deo njih je učestvovao na izložbi radova, koja je za ovu priliku priređena, te te su tako mogle da predstave svoje proizvode i ono čime se bave.

U susednoj Crnoj Gori se pre četrdeset godina ništa nije znalo o ženskom preduzetništvu, dok danas ima dosta žena preduzetnica, ali dosta i u “sivoj zoni” istakla je gošća iz te zemlje, predsednica Udruženja preduzetnica CG, Edita Dautović.

– Iako pomaci postoje, to nije još uvek na zavidnom nivou. Ipak, od 2018. godine u našoj zemlji se u Centralnom registru mogu prepoznati muške i ženske kompanije, pa smo došli do brojke od 23 procenata ženskih kompanija i to je veliki uspeh – zaključila je ona.

M.M.D.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *