Roditelji pitaju: Može li se pregled pre vakcine obaviti odvojeno od bolesne dece?

Čitateljka koja se obratila našoj redakciji pitala je da li postoji mogućnost da se ponovo uvede praksa da se dete pre vakcinacije pregleda u delu dispanzera gde se i vrši imunizacija, a ne u ambulanti gde se pregledaju bolesna deca. Odgovor smo potražili od nadležnih.

Majka dečaka školskog uzrasta objasnila je da je pre vakcinacije na obavezan pedijatrijski pregled morala da odvede dete u deo Školskog dispanzera gde se inače pregledaju bolesna deca. Kako je kazala, time je rizikovala da dete koje je u trenutku kada je krenulo da primi vakcinu bilo zdravo, dobije neki virus od dece koja su kod lekara uparvo i došla zbog nekog zdravstvenog problema.

Čitateljka je napomenula i to da je, prema saznanjima koje ima, ranije taj pregled obavljan u delu gde se i prima vakcina, a kako bi se izbeglo da se dete zdravo i spremno za vakcinaciju, razboli u kontaktu sa bolesnom decom. 

Dečji dispanzer /Foto: Odjek

U Domu zdravlja kažu da u Službi za zaštitu dece i omladine već deset godina ne postoji lekar koji pregleda samo decu pre vakcinacije, a da je razlog tome nedovoljan broj lekara, specijalista pedijatrije.

Deca školskog uzrasta dobijaju poziv za vakcinu sa tačnim datumom kad treba da dođu. Javljaju se na kartoteku i uvode se sa prioritetom na pregled, pre vakcinacije– navodi se u odgovorima koje smo dobili iz kruševačkog Doma zdravlja, uz napomenu da roditelji treba da postupaju po naznačenom datumu kada glasi poziv za vakcinaciju dece, izuzev kada su deca akutno bolesna. Napominju i to da se za decu predškolskog uzrasta, od rođenja do polaska u školu,sistematski pregledi pre vakcinacije obavljaju u Savetovalištu za predškolsku decu.

Naslovna foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *