Roditelj je star, a vi ste daleko – Kako do gerontodomaćice?

Za Kruševljanku Jasmina O. iznenadna smrt majke sve je promenila. Uvek se radovala dolasku u rodni grad iz inostranstva, gde živi i radi, ali je od majčine smrti veoma brinula za oca koji je ostao sam, narušenog zdravlja. Iako i dalje brine, ipak joj je lakše od kada je uspela da za njega obezbedi „Pomoć u kući“- brigu gerontodomaćice. Sada u Kruševcu ima na koga da se osloni.

– Majka je vodila domaćinstvo i brinula da otac na vreme jede, spava, popije lekove. Onda nje jednog jutra samo više nije bilo. Teško sam to podnela, moja Bisa je bila žena koju su svi voleli, laf, drugar, od onih majki koje sve razumeju i imaju veliku širinu. Kako sam dve hiljade kilometara daleko, brinula sam za oca, kako će sam, da li će da zna koji lek kada da popije, šta će da jede, ko će da mu  počisti, skuva, preuzme lekove u apoteci. Dolazila sam u Srbiju kad god sam mogla da odsustvujem sa posla, ali to nije bilo to. Trebao mu je neko ko će biti stalno tu, ali neko pouzdan…

Pokušaji da preko prijatelja u Kruševcu pronađe negovateljicu, nisu urodili plodom, a onda je od rođake čula za uslugu Pomoć u kući.

-Zamolila sam rođaku da se raspita šta je potrebno od dokumentacije i rezervisala prvi let. 

Dodatna briga bila joj je to što njen otac teško prihvata nove ljude:

-Pre dolaska sam mu telefonom objasnila sve, on se složio, ali sam razmišljala  šta ako se predomisli, ako ipak ne bude želeo prisustvo nepoznate osobe u kući.

I zaista, kada je gerontodomaćica prvi put došla, otac je bio suzdržan. Već od drugog susreta, međutim, bilo je kao da se celog života poznaju.

Usluga „Pomoć u kući“, zamišljena je tako da stariji što duže ostanu u svom prirodnom okruženju. Uz tehničku, gerontodomaćice su tu da pruže emocionalnu podršku. Uslugu sprovodi Gerontološki centar, a da bi se ostvarilo pravo na nju, potencijalni korisnici, njihova deca ili najbliži srodnici, zahtev podnose Centru za socijalni rad.

Potrebno je priložiti očitanu ličnu kartu, ček od penzije i izveštaj lekara specijaliste ( za hronične bolesti) što se, uz popunjen zahtev, prosleđuje Službi „Pomoć u kući“. Nakon toga, na teren izlaze socijalni radnik i psiholog, kako bi se utvrdio socijalni status potencijalnog korisnika, a to podrazumeva blizinu srodnika, pokretljivost korisnika, njegove potrebeNa osnovu toga određuje se koliko puta nedeljno je korisniku potrebna pomoć gerontodomaćice – kaže Bojana Pavlović, psihološkinja u kruševačkom Gerontološkom centru.

Uslugu “pomoć u kući” sprovodi Gerontološki centar

Usluga „Pomoć u kući“ besplatna je za sve korisnike na seoskom području te za korisnike novačane socijalne pomoći i za lica sa minimalnim primanjima.

Za one koji plaćaju, puna cena je 105 dinara po satu, odnosno, 210 dinara dolazak. Umanjenja se obračunavaju u skladu sa visinom penzije.

Na području Kruševca, korisnici su većinom samačka staračka domaćinstva, ali i starija lica koja žive sa decom, koja zbog bolesti nisu sposobna da se brinu o njima.

O oko 660 korisnika, koliko ih trenutno ima, brine 48 gerontodomaćica. Na listi čekanja je 19 ljudi. Na uslugu se čeka najviše mesec dana, a ako je hitno može da se dobije i odmah.

Odluka o tome koliko će puta u toku nedelje gerontodomaćica posetiti staračko domaćinstvo  može da se promeni, ukoliko postoji potreba, odnosno, ukoliko se u međuvremenu pogorša zdravstveno stanje korisnika.

Otac naše sagovornice sa početka teksta za sada je dobro.

– Kad ga pozovem, kaže „Dobro sam“. Kad ga pitam za gerontodomaćicu, kaže „Mnogo je dobra žena“. Poznavajući oca, kad tako kaže, znam da je sve kako treba. Za svaki slučaj, povremeno zovem gerontodomaćicu i pitam kako funkcionišu. Kaže mi da lepo sarađuju. To mi baš znači kad čujem, nekako sam onda mirna, znam da je sit, da je u kući čisto, da ima sa kim da popriča uživo – ispričala nam je Jasmina.

D.P.

Za bliže informacije o uslovima za ostvarivanje prava na uslugu „Pomoć u kući“ zainteresovani se mogu obratiti putem telefona 037 420 390

Projekat “Lokal pres Lab 2.0” je razvijen i podržan od strane programa “Medijski inkubator za Zapadni Balkan” Free Press Unlimited, koji je finansiran od strane Ministarstva spoljnih poslova Holandije, a realizuju ga članice PU “Lokal pres”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *