Rođeni Kruševljanin Zoran Lisinac, koji potpisuje seriju “Toma”: Pogodili smo puls publike

Nešto više od dve godine nakon što je film „Toma“ bukvalno opčino publiku u Srbiji i regionu, pred televizijske gledaoce je stigla istoimena serija. Ovih dana prikazane su poslednje dve, od ukupno osam epizoda, a pred publikom se našla potpunija i nešto drugačije komponovana priča o slavnom pevaču. Za portal Odjek.rs o tome govori Zoran Lisinac, rođeni Kruševljanin, koji je napisao veliku većinu epizoda serije „Toma“ i režirao ih.

– Film je fokusiran na odnos Tome i Doktora,  kako jedan drugog menjaju od upoznavanja do kraja, dok serija prati Tomin život linearno. Koncept je bio da se bavimo genezom njegovih pesama, odnosno, kako je došlo do svake od zastupljenih pesama, koliko je morao da se “uprlja” i šta da prođe kako bi napisao svaku od njih – kaže Zoran Lisinac, govoreći o razlici filma i serije.

Što se reakcije gledalaca tiče, kaže da je čuo da se serija nekima dopada i više of filma. 

Do detalja iz Tominog života došao je, podseća, kroz razgovor sa njegovim, tada još živim bratom Novicom:

-Tako smo sklopili neki “timeline” dogadjaja,  saznali o drugim ženama i njegovom odnosu prema njima, kocki, muzici, karijeri …

Malo je nedostajalo, dodaje, u odgovoru na naše pitanje o sada već čuvenoj sceni „za Ljiljanu“, da je ne bude.

– Tu scenu sam napisao još u prvoj ruci scenarija, tada za film, mada je producent Bjelogrlic, tada bio protiv nje i tražio da prepišem taj ceo odnos (Doktor, njegova zena, Toma) tako da sam onda napisao i verziju gde Doktorova žena ne umire, vec ostavlja Doktora odlazeći sa nekim tipom. Srećom, drugi producent, Željko Joksimović je insistirao da se scena “za Ljiljanu” vrati u scenario. Tu scenu sam kasnije i režirao – objašnjava Lisinac.

Smatra da to što je film „Toma“ najgledaniji film u modernoj srpskoj istoriji znači da je, naprosto, pogodio puls domaće publike.

Posledično, film je najgledaniji u poslednjih petnaestak godina u bioskopu „Kruševac“, a Lisinac, govoreći o rodnom gradu, navodi da se trudi da dođe što češće. Kruševac mu je danas, dodaje, tamo gde je uvek i bio, duboko u srcu. 

Pomagači u pisanju: Zoran Lisinac sa sinovima / FOTO: privatna arhiva

– Roditelji su nam u Kruševcu, a i moji klinci vole da idu na Bagdalu, čak smo tamo proslavili prvi rođendan mlađeg sina, dok smo prošli rođendan starijeg slavili u Americi – dodaje naš sagovornik.

Upravo je Srbija – Amerika relacija na kojoj se njegov život odvija sada.

Na relaciji sam Beograd – USA, a poslednje godine svakako sam više u Beogradu. Idem u USA u februaru, zbog završavanja mix-a svog američkog filma. Verovatno ćemo tamo provesti jedan deo leta. 

Neku vrstu veze sa Kruševcom provukao je kroz film i seriju „Toma“, s obzirom na to da je Tomin brat Novica u jednom momentu bio u ovdašnjem Vaspitno popravnom domu.

Lukavo sam dopisao tekst o “čarapanskim specijalitetima” koji izgovara menadžer Drda, kad im Novica kuva pasulj – podseća Lisinac. 

Osim serije „Popadija“ i filma „Islander“, Zoran sa rođenim bratom Vladimirom, koji je takođe u filmskoj industriji, radi na još tri serije i dva filma, za domaće i strano tržište

Potvrđuje da je u procesu stvaranja i projekat vezan za srpsku istoriju i grad Kruševac, navodeći da se nada da će biti ostvaren.

Podsetimo da su braća Lisinac, Zoran i Vladimir, porasli na kruševačkoj kaldrmi. U Ameriku je najpre, 2000-te godine otišao stariji brat Vladimir, nakon završene Gimnazije, sa namerom  da se bavi košarkom! Tim sportom se, uz školovanje, zaista bavio pet godina. Zoran mu se  Americi pridružio, prvi put, 2003. godine, da bi godinu kasnije došao za stalno.

Ostalo što su, u međuvremenu uradili, je vidljivo. Već sada su iza njih brojni veoma uspešni filmski i serijski projekti, na domaćem i međunarodnom terenu.

Njihov primer potvrđuje da je, definitivno, Kruševac nepresušni rasadnik ljudi talentovanih za bavljenje filmskom industrijom.

J.B.

Foto: privatna arhiva  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *