Retrospektivna izložba Dobrice Maksimovića

Retrospektivna izložba Dobrice Maksimovića (1942 – 2011), deo je programa Umetničke galerije kojim je pažnja usmerena na stvaralaštvo kruševačkih umetnika, autora čiji je život i rad vezan za Kruševac i koji pripadaju ovom podneblju.

Delovanje Dobrice Maksimovića na polju umetnosti dugo skoro pet decenija, osim što potvrđuje pripadnost i odanost rodnom podneblju, ukazuje i na neobičan slikarski dar koji se razvijao samostalno u specifičnim okolnostima sa iskrenom željom i potrebom za umetničkim izražavanjem – navodi autorka izložbe, Biljana Grković, istoričarka umetnosti -muzejska savetnica.

Izložba će u kruševačkoj Umetničkoj galeriji biti otvorena u petak, 9. februara, u 19 časova, a posetioci će moći da je pogledaju do 6. marta.

Retrospektivna izložba predstavlja opus Dobrice Maksimovića, zasnovan na tradicionalnom shvatanju slike utemeljene na odnosu viđenog i doživljenog, sa motivom kao primarnim elementom u konstrukciji slike i strpljivim osvajanjem slikarske veštine klasičnih majstora umetnosti, kroz izbor slika i crteža nastalih od 1966. do 2010. godine.

Maksimović se, podsetimo, posle diplomiranja na Veterinarskom fakultetu u Beogradu i uspešne karijere, uporedo bavio slikarstvom i samostalno izlagao od 1976. godine. U potpunosti se posvetio slikarstvu od 1990. godine, član ULUS-a postaje 1991. Ovaj period obeležio je marljiv i veoma produktivan rad, aktivno izlaganje, učestvovanje na različitim izložbama, likovnim kolonijama.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *