Reč struke: Kako prepoznati nedostatak vitamina D?

vitamin d

Kao posledica snižene vrednosti vitamina D kod dece se javlja rahitis, a kod odraslih ostemalacija, osteopenija i osteoporoza. Manjak ovog vitamina dovodi do opšteg pada imuniteta, samim tim i do brojnih zdravstvenih tegoba.

-Opšta slabost, glavobolje, česte infekcije i psihičke tegobe, neki su od simptoma na koje se žali veliki broj ljudi, a mogu biti posledica deficita ovog vitamina u organizmu. Vitaminski preparati koji se obično daju u tom slučaju, uzimaju se isključivo po uputstvu lekara- kaže doktorkaVesna Rakonjac, specijalistkinja ishrane za zdrave i bolesne.

Do nedostataka vitamina D, kako navodi, dolazi zbog nedovoljnog izlaganja sunčevoj svetlosti i neadekvatnog režima ishrane:

Poznato je da se vitamin D stvara u koži pod dejstvom ultravioletnih zraka, a tokom pandemije korona virusa bili smo primorani da više vremena provodimo u zatvorenom prostoru. Kada je u pitanju ishrana, problem je veoma mali unos morske ribe naročito bakalara koja je bogata vitaminom D, kao i Omega 3 i Omega 6 masnim kiselinama. Sok od pomorandže i mlečni proizvodi kao što su jogurt i mleko su takođe dobar izbor ovog vitamina. Ima ga i u goveđoj džigerici, žumancima i obogaćenim žitaricama.

Izlaganje suncu, kako ističe naša sagovornica, neophodno je:

Naravno, važno je zaštititi kožu od sunčevih zraka, ali našem telu je potrebno malo sunca da bi proizvodio vitamin D. Dovoljno je 15 – 20 minuta na suncu dnevno i u organizamu će biti dovoljno ovog dragocenog vitamina.

Prema njenim rečiam, jedan od uzroka teške apsorbcije vitamina D mogu biti i bolesti koje smanjuju apsorpciju hranljivih materija u crevima, kao što su Kronova bolest ili celijakija, ali i uzimanje lekova za bolesti poput epilepsije. Razlog može biti i veća potrošnja vitamina D u organizmu zbog stresa, povećane fizičke aktivnosti, nepravilne ishrane i povećanog unosa alkohola.

Kod osoba koje imaju veliki deficit, potrebna je i suplementacija adekvatnim preparatima vitamina D. Pritom se mora voditi računa o doziranju, uz redovne laboratorijske kontrole, jer prevelike nivo vitamina D u organizmu može da naruši zdravlje isto kao i njegov nedostatak– savetuje doktorka Rakonjac.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *