Raste broj pozitivnih na korona virus u Rasinskom okrugu

kovid ambulanta, odjek.rs

Od početka ovog meseca na području Rasinkog okruga korona virus potvrđen je kod oko 300 lica, a skoro 70 odsto novoobolelih je iz Kruševca. Klinička slika zaraženih ovim uglavnom je blaža, s tim da ima i pacijenata sa upalom pluća

Prema rečima doktorke Marine Kostić, direktorke kruševačkog Doma zdravlja, u ovoj nedelji značajno je povećan broj pacijenata koji se zbog simptoma koju ukazuju na korona virus javljaju u Kovid ambilantu:

-Dnevno se javi između 50 i 60 pacijenata, a od ukupnog broja testiranih oko trećina je pozitivna na korona virus. To je znatno više pacijenata u odnosu na samo nedelju ranije, kada je u Kovid ambulantu dolazilo od 10 do 20 pacijenata dnevno. Evidentno je da broj obolelih raste, tokom leta se dešavalo da danima nemamo nijednog pacijenta.

Klinička slika obolelih je, kako navodi doktorka Kostić, uglavnom blaža:

Počinje sa kijavicom i temperaturom od nešto preko 37, kod nekih pacijenata i do 40, a prisutno je i curenje iz nosa i kašalj. Međutim, kod osoba koja inače imaju problema sa plućima, potom kardiovaskularna i druga oboljenja, dolazi i do upale pluća. Zato je važno da se sva starija lica i osobe sa komorbiditetima, obavezno jave u Kovid ambulantu.

Doktorka Kostić napominje da bi pacijenti trebalo da se jave lekaru dva do tri dana nakon prvih simptoma koji ukazuju na korona virus, a kako bi se testiranjem tačno utvrdilo da li je pacijent pozitivan na taj virus. Starija lica, hronični bolesnici i osobe sa kompromitovanim imunitetom, trebalo bi da se jave i ranije.

Inače, Kovid ambulanta u zgradi nekadašnje Zdravstvene stanice 14. oktobar radi svakog dana od 8 do 16 časova, vikendom od 7 do 13 i 30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *