Rasinski okrug: Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

vakcina, odjek.rs

U domovima zdravlja u Rasinskom okrugu u toku je vakcinacija protiv sezonskog gripa i svi koji spadaju u rizične grupe trebalo bi da se jave svom izabranom lekaru kako bi se vakcinisali na vreme

Za Rasinski okrug ove godine opredeljeno je 12.300 doza vakcina. Domovi zdravlja u Kruševcu dobili su 5.200 doza, Trstenik 2.500, Aleksandrovac 1.600, Varvarin i Brus po 1.000, Ćićevac 350 doza.

Reč je o četvorovalentnoj vakcini proizvođača Abot iz Sjedninjenih američkih država, a prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisferu (na osnovu cirkulacije virusa dominatnih u prethodnoj sezoni), ovogodišnja vakcina sadrži dve varijante virusa gripa A (H1N1 i H3N2) i dve linije tipa B, Vistoria i Yamagata.

Struka kaže da je reč o bezbednoj vakcini, efikasnoj u sprečavanju eventualnih komplikacija i smanjenja smrtnosti od osnovnih bolesti.

-Vakcinu bi trebalo da prime sva lica starija od 65 godina, svi stariji od šest meseci koji imaju neku hroničnu bolest, oboleli od malignih bolesti, lica sa imunosupresijom, kao i gojazne osobe. Prema epidemiološkim indikacijama, vakcinacija se sprovodi i kod lica smeštenih i zaposlenih u gerontološkim centrima, te kod dece, starijih lica i zaposlenih u socijalno zdravstvenim ustanovama- kaže Mirjana Avramović, epidemiološkinja.

Uz podsećanje da je vakcinacija najefikasnija zaštita od sezonskog gripa, doktorka Avramović kaže da je u poslednjih pet nedelja primetan porast obolelih od stanja sličnih gripu, što je, napominje ona, i karakteristično za ovo doba godine.

D.P.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *