Rasinski okrug „ide“ na izbore

izbori, Odjek.rs

Na izborima, najavljenim za 17. decembar, osim za poslanike, odnosno za Narodnu skupštinu,  građani sa područja Rasinskog okruga glasaće za odbornike u svojim lokalnim samoupravama.

Naime, Kruševac i svih pet opština iz Rasinskog okruga: Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Trstenik i Ćićevac našli su se među 64 lokalne samouprave za koje je Vlada Srbije 30. oktobra donela odluku o raspuštanju lokalnih skupština i obrazovanju privremenih organa.

Takođe, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će 17. decembra biti održani vanredni parlamentarni i pokrajinski izbori, te izbori u više desetina lokalnih samouprava.

Vlada  Srbije uputila je juče (30. oktobra) obrazložen predlog predsedniku Republike da  raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

Održavanje novih parlamentarnih izbora u postojećim okolnostima obezbedilo bi viši stepen demokratičnosti, smanjenje tenzija koje se stvaraju između suprotstavljenih opcija u društvu, odbacivanje isključivosti i govora mržnje i afirmisanje prava na slobodno iznošenje mišljenja i stavova o određenim političkim, ekonomskim i drugim pitanjima, uključujući i dalju afirmaciju evropskih vrednosti – saopšteno je iz Vlade.

U predlogu za raspuštanje parlamenta Vlada je, kako je saopštila, imala u vidu da su se u poslednje vreme u delu javnosti pojavili zahtevi za raspisivanje  vanrednih izbora za narodne poslanike, a da je 11. septembra 2023. godine deo opozicionih političkih stranaka takav zahtev podneo predsedniku Republike.

Članovi Vlade doneli su na sednici i odluke o raspuštanju Skupštine Grada Beograda i obrazovanju Privremenog organa Grada Beograda, a iste odluke donete su za još 64 grada i lokalnih samouprava u Srbiji, ali u saopštenju Vlade nije preciziran razlog za ove odluke.

Navedeno je da su odluke o raspuštanju skupština gradova donete za Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Novi Pazar, Pirot, Vranje, Leskovac, Loznicu, Prokuplje, Smederevo, Šabac.

Takve odluke su donete za skupštine opština Brus, Varvarin, Veliku Planu, Veliko Gradište, Vladimirce, Vladičin Han, Vlasotince, Gadžin Han, Despotovac, Dimitrovgrad, Doljevac, Žabare, Žagubicu, Žitorađu, Knić, Koceljevu, Krupanj, Kuršumliju, Kučevo, Lapovo, Lebane, Ljig, Ljuboviju.

Istovetna odluka doneta je i za skupštine opština Mali Zvornik, Malo Crniće, Medveđu, Merošinu, Osečinu, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Požegu, Priboj, Prijepolje, Ražanj, Raču, Rekovac, Sokobanju, Topolu, Trgovište, Trstenik, Ćićevac, Ćupriju, Ub, Crnu Travu, Aleksandrovac, Babušnicu, Batočinu, Belu Palanku, Blace, Bogatić i Bojnik.

Podsetimo da su prošlog aprila održani parlamentarni izbori, a da su u junu 2020. godine, takođe, bili parlamentarni, ali i lokalni izbori.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *