Radošu Bajiću uručena „Belovodska rozeta“

rozeta naslovna, odjek.rs

U završnici kulturne manifestacije „Belovodska rozeta“, 47. po redu,  uručena je nagrada ovogodišnjem laureatu- glumcu, reditelju i scenaristi Radošu Bajiću. Reč je o prestižnom priznanju koje se dodeljuje za izuzetan doprinos srpskoj kulturi i umetnosti, a njegova dodela centralni je događaj  manifestacije koja se već tradicionalno organizuje u Beloj Vodi.

dodela rozete, odjek.rs

Rozetu „Cvet u kamenu“ ovogodišnjem laureatu uručila je gradonačelnica Jasmina Palurović koja je tom prilikom kazala da ova umetnička manifestacija svojevrstan brend Bele Vode, te da je „Cvet u kamenu“, kao njen sinonim, simbol srednjovekovne kulture, duhovnosti i jedan od najupečatljivijih elemanata crkava moravske škole.

Nizu dobitnika koji posebno promovišu ovaj kraj, iz koga i sam potiče, pridružuje se i glumac, scenarista i reditelj Radoš Bajić. Pored glumačkog opusa, njegovu uspešnu i bogatu profesionalnu karijeru obeležili su i rezultati kao autora i producenta. Značajan doprinos afirmaciji naših kulturnih vrednosti, Bajić je dao i u oblasti književnosti i novinarstva– rekla je Palurović.

Ovogodišnji dobitnik „Cveta u kamenu“ autor je i kultne serije „Selo gori a baba se češlja“ koja je snimljena upravo u ovom kraju i jedna je od najgledanijih domaćih serija. Minutom ćutanja odata je pošta glumcima koji su obeležili tu seriju a više nisu među nama- Miloradu Mandiću Mandi, Mirku Babiću, Draganu Nikoliću, Momiru Bradiću, Miroljubu Trošiću Đodi. Na sceni su sa Bajićem bile su Olga Odalović, Ljiljana Stjepanović i Nela Mihajlović, kolegenice iz serije.

belovodska rozeta, odjek.rs

Bajić se zahvalio meštanima Bele Vode i svih sela u slivu Morave, Gradu Kruševcu i Kulturnom centru Kruševac, te kazao da on zapravo nikada nije otišao iz svog zavičaja:

Nikada nisam zaboravio svoje korene i nikada se nisam zastideo svog kraja, svojih predaka, seljaka, te lepote, poetike, muke, čemera…Uvek sam odlazio i dolazio a zapravo sam uvek bio tu- kazao je on.

„Belovodska rozeta“, manifestacija osmišljena da predstavi umetničko stvaralaštvo i tradiciju rada sa kamenom, organizuje se od 1975. godine u Beloj Vodi, a od 1988. godine otpočelo se i sa dodelom nagrada zaslužnim pojedincima za doprinos srpskoj kulturi i umetnosti. Među prethodnim laureatima su i Desanka Maksimović, Vladeta Jerotić, Emir Kusturica, Milorad Pavić, mitropolit Amfilohije, Peter Handke i Dušan Kovačević.

Organizatori manifestaciju su Kulturni centar Kruševac i Mesna zajednica Bela Voda, a pokrovitelje je Grad Kruševac.

D.P.

Foto: krusevac.ls.gov.rs

O dobitniku ovogodišnje „Belovodske rozete“

Radoš Bajić je rođen je 1953. godine u selu Medveđa kod Trstenika. Osnovnu školu je završio u svom rodnom selu, a srednju muzičku školu u Nišu. Diplomirao je Fakultet dramskih umetnosti 1976. godine u klasi profesorke Ognjenke Milićević.

Svoju profesionalnu karijeru je započeo kao student, ulogom Nedeljka Čabrinovića u režiji Veljka Bulajića 1975. godine. Na samom početku karijere piše svoje prvo autorsko delo – monodramu Led, koju igra preko hiljadu puta po selima i gradovima Srbije i Jugoslavije. Međutim, opredeljuje se da svoju karijeru primarno nastavi na filmu i televiziji. Ostvario je preko 100 uloga na filmu i na televiziji.

Punih deset godina, na lokacijama u svom rodnom mestu u slivu Zapadne Morave i celoj Šumadiji snimao je kultnu TV seriju koja je imala 101 epizodu „Selo gori a baba se češlja“ koja je ostvarila najveću gledanost u istoriji srpske televizije.

Nakon ogromnog uspeha sa tom serijom, Bajić realizuje serije “Ravna Gora”, “Psi laju vetar nosi”, dokumentarno igranu seriju “Mitrski junaci srpske prošlosti”, „Šifra Despot“.

Bajić živi u Beogradu i rodnom selu Medveđi kod Trstenika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *