Radina (87): Panik taster znači sigurnost

panik taster, Odjek.rs

Iako je vitalna, priprema hranu, često prošeta do grada, druži se sa komšijama, Radina Vrndić (87) iz Trstenika je rado prihvatila da u stanu ima panik taster. Reč je o uređaju pomoću koga starije osobe, jednostavnim pritiskom na dugme, mogu da zatraže pomoć kada su same kod kuće, a nije im dobro ili dođe do pada.

Taj uređaj mi znači kao da imam nekoga u kući, znači mi da, ako mi bude teško, da mogu da pozovem i odmah mi pomoć stiže. Volim što sam dobila to, bezbednije se osećam – ispričala je Radina za portal Odjek.rs.

panik taster, Odjek.rs
Radina Vrndić / FOTO: Odjek.rs

Iako u Trsteniku u stanu živi sa ćerkom, često je sama, jer je ćerka na poslu ili odlazi da obiđe svoju decu.

Nije mi se dešavalo da slučajno aktiviram ovaj uređaj. Nedavno mi nije bilo dobro, ali ćerka je bila kod kuće, pa nisam morala da ga koristim. Da ona nije bila tu, zatražila bih pomoć – kaže naša sagovornica.

U Trstenik je kod ćerke došla iz okoline Raške, kada joj suprug preminuo.

Iako se približava desetoj deceniji priprema hranu, kada je lepo vreme odlazi u šetnju do grada, obavezno izađe ispred zgrade da porazgovara sa komšijama, a posebno voli kada se deca iz komšiluka okupe oko nje. Kaže da bi svima starijima preporučila da koriste ovaj uređaj:

Mladi su uglavnom na poslu, stariji sve češće i sve više sami provode vreme, tako da je ovo veoma korisno.

Uređaj, nazvan panik taster, trenutno koristi 30 starijih osoba sa područja opština Trstenik, Brus i Prijepolje.

panik taster, Odjek.rs
Reč je o inovativnom projektu u koji je uključeno 30 starijih osoba u
tri opštine u Srbiji / FOTO:Odjek.rs

Tu ideju u delo su sprovela udruženja „Evrokontakt“ iz Kruševca i trstenička „Ženska inicijativa“, koja su ranije bila uključena u pružanje usluge pomoć u kući. Na osnovu tog dugogodišnjeg iskustva zaključili su da je starijim korisnicima potrebno da mogu nekoga brzo da kontaktiraju, ukoliko dođe do pada ili ako im se zdravstveno stanje pogorša.

Uređaj, veličine žetona, je povezan sa monitoring centrom firme „Alfa gard“ u Kruševcu, koja se inače bavi obezbeđenjem objekata. Kada se aktivira, monitoring centar, koji radi non-stop, najpre zove gerontodomaćicu. Uoliko se ona ne javlja, zove koordinatora u određenoj opštini ili kao treću mogućnost predstavnike Udruženja „Ženska incijativa“.

Panik tasteri su na području pomenute tri opštine postavljeni u okviru projekta “Unapređenje usluge Pomoć u kući za stare, korišćenjem nove komunikacione opreme“, koji pomenuta  udruženja partnerski sprovode od novembra prošle godine. Finansijski ga je podržala Evropska unija kroz program “EU PRO Plus“, koji sprovodi UNOPS (Kancelarija ujedinjenih nacija za projekte poslove) Srbija.

J.B.

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *