„Rađanje oca“ u Kruševcu: O gušenju slobode misli i apsurdima jednoumlja u vreme komunizma

Jedanaesta knjiga protojereja-stavrofora dr Save B. Jovića „Rađanje oca“, kruševačkoj publici biće predstavljena u subotu, 24. februara. Promocija će biti održana u Beloj sali Kulturnog centra, sa početkom u 18 časova.

O romanu koji je pisan po istinitom događaju i svedoči o gušenju slobode misli i apsurdima jednoumlja tokom komunističkog režima u bivšoj Jugoslaviji, pored autora, govoriće i prezviteri prof. dr Zoran Devrnja i prof.dr Srboljub Ubiparipović. U okviru promocije nastupiće Crkveni hor Sveti knez Lazar, Folklorni ansamb Lazarica i dramska umetnica Danica Petrović.

Radnja romana „Rađanje oca“ dešava sesedamdesetih godina prošlog veka u zeničkom zatvoru, u kome je i sam autor bio na izdržavanju petogodišnje zatvorske kazne kao „politički krivac“.

Autor podseća da od 1945. do 1985. godine nije bilo dana, a da u zatvoru nije bio neko od sveštenika, koji su u tom komunističkom vremenu bili najbolji duhovnici.

U svim zatvorima, punih četrdeset godina, nije bilo trenutka, a da neko od episkopa ili sveštenika nije u njima robijao i drugima tamo pomogao da izdrže iskušenja… Ti, sveštenici, u svakom osuđeniku su gledali čoveka, dete Božje, kome je njihova pomoć bila potrebna, bez obzira na to što su tako otežavali svoj ionako težak položaj… Na osuđenike su gledali kao na svoju braću, svesni da samo takvim odnosom mogu svedočiti Hrista Gospoda i bezgraničnu ljubav Njegovu. Takvim svojim radom su tamničke ćelije pretvarali u hramove u kojima su se zagrevala mnoga robijaška srca”, navodi se u predgovoru koji potpisuje Želidrag Nikčević.

Protojerej-stavrofor Savo Јović, doktor nauka i nekadašnji glavni sekretar Svetog arhijerejskog sinoda Srpske pravoslavne crkve, rođen je 1954. godine u Milinom Selu, opština Lopare. Bogosloviju je završio u Sremskim Karlovcima, diplomirao je na Bogoslovskom fakultetu u Foči, a doktorirao na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Kao mladog sveštenika, pripadnici tadašnje vlasti uhapsile su ga 1980. godine, a Okružni sud u Tuzli osudio ga je za verbalni delikt na šest godina robije. U crkvi je obavljao odgovorne dužnosti, od 2003. godine bio je i glavni sekretar Sinoda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *