Rad policije u 2023. godini: Ubistva rasvetljena, više zaplena droge, više nastradalih u saobraćaju

Ubistva koja su počinjena tokom prošle godine rasvetljena su, otkriveno je više dela poveznih sa drogom, značajno je smanjen broj krivičnih dela protiv imovine, a nažalost, povećan je broj nastradalih u saobraćajnim nesrećama, ukrako su podaci o radu kruševačke Policijske uprave u prošloj godini.

Načelnik Policijske uprave Kruševac, Ivan Milenković,  u obraćanju medijima, sumirao je rezultate rada policije na području Rasinskg okruga, navodeći da su sva ubistva koja su počinjena tokom prošle godine, veoma brzo rasvetljena, a izvršioci procesuirani.

Takođe, tokom prošle godine otkriveno je 395 krivičnih dela povezanih sa drogom, što je za 107 dela, ili 27 odsto više nego 2022. godine.

Rezultat neprestanog rada na otkrivanju neovlašćene proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga tokom 2023. godine je 371 zaplena opojne droge. Zaplenjeno je preko 85 kilograma različitih narkotika, od kojih je najzastupljeniji kanabis – kazao je Milenković.

U oblasti bezbednosti saobraćaja brojke nisu ohrabrujuće. Naime, iako prema Milenkovićevim rečima, policija preduzima niz mera kako bi se broj stradalih u saobraćaju smanjio,  život su u 2023. godini na području Rasinskog okruga izgubile 22 osobe, dok je u 2022. godini bilo 18 poginulih.

Inače, u 2023. godini dogodilo se 416 saobraćajnih nezgoda sa povređenim licima, odnosno za 2,6 odsto više nego prethodne godine. Podaci pokazuju i da je otkriven veći broj prekršaja prekoračenje brzine, koja je jedan od češćih faktora saobraćajnih udesa sa teškim posledicama. Takvih prekršaja je 2023. godine bilo 10.117, dok ih je godinu dana ranije bilo 8.717.

Milenković je istakao da je broj krivičnih dela protiv imovine smanjen za 35 odsto u odnosu na 2022. godinu.

Predanim radom i angažovanjem policijskih službenika i službenica, rasvetljeno je 73,57 odsto krivičnih dela sa nepoznatim izvršiocem, što je za tri odsto više nego 2022. godine – dodao je on.

Policijskoj upravi Kruševac je tokom prošle evidentiran manji broj prijava nasilja u porodici, nego 2022. godine.

Prošle godine prijavljeno je 820 slučajeva porodičnog i pratnerskog nasilja za koja je izrečeno 1.009 hitnih mera, od kojih su  63 prekršene. Tokom 2022. godine prijavljeno je 899 slučajeva nasilja u porodici za koje je izrečeno 1.036 hitnih mera od kojih su takođe prekršene 63 – precizirao je Milenković.

Što se tiče bezbednosti u školama kazao je da se konstantno radi na tome da se bezbednost dodatno unapredi te da u prilog tome govore podaci da je u 2023. godini evidentirano 17 krivičnih dela u zonama škola, dok je godinu ranije evidentirano 81 krivično delo.

Što se privrednog kriminaliteta tiče, u pomenutom periodu otkriveno je 89 krivičnih dela za koja je procesuirano 75 osoba, od koji je jedna zadržana, dok je tokom 2022. godine za 80 krivičnih dela  procesuirano 80 lica.

Podaci, kako je dodao, pokazuju da tokom 2023. godine nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, a broj evidentiranih i procesuiranih prekršaja je za oko tri odsto veći u odnosu na 2022. godinu.

Na ovakvu statistiku uticalo je pojačano angažovanje policije na otkrivanju prekršaja poput prodaje alkoholnih pića licima pod očiglednim uticajem alkohola i maloletnicima, što je bio jedan od planiranih prioriteta naše Policijske uprave. Takođe, na ovu statistiku uticalo je otkrivanje i ostalih prekršaja protiv javnog reda i mira, poput prosjačenja, prostitucije i paljenja pirotehničkih proizvoda i pucanja – precizirao je Milenković.

Što se tiče kampanje predaje oružja, Policijskoj upravi Kruševac predato je 2.724 komada oružja, 98.851 komad različite municije i 426 komada minsko-eksplozivnih sredstava.

Milenković je napomenuo da je policija bavila i preventivnim radom, te da je tokom prošle godine osnovcima i srednjoškolcima na području Policijske uprave Kruševac održano 335 predavanja o različitim temama iz oblasti bezbednosti.

U godini koja je za nama, kao i uvek do sada, dali smo sve od sebe da svi naši sugrađani, a posebno naša deca, budu što sigurnija, ali i da svojim predanim radom i zalaganjem zaslužimo poverenje građana – zaključio je on.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *