PU Kruševac: Među predatim oružjem revolveri, puške, bombe…

meci, odjek.rs

U akciji predaje nelegalnog oružja, za nešto manje od dva meseca, na području Policijske uprave Kruševac, odnosno, u Kruševcu i opštinama Ćićevca, Brus, Varvarin, Aleksandrovac i Trstenik, predato je  2. 724 komada oružja, 426 minsko eksplozivnih sredstava, te 98.851 različite vrste municije.

Kako navode u kruševačkoj Policijskoj upravi, među predatim oružjem je automatsko oružje, pištolji, revolveri, karabini, lovačko oružje, bombe. Pored nelegalnog, predato je i više komada legalnog oružja, ostalog nakon smrti vlasnika.

U policiji podsećaju da je za nedozvoljeno držanje vatrenog, konvertibilnog ili onesposebljenog oružja, minsko-eksplozivnih sredstava, kao i municije, propisana krivična odgovornost, te navode da su pojačane aktivnosti na otkrivanju osoba koje nelegalno drže oružje, kao i provera i da li ga oni koji ga imaju u legalnom posedu bezbedno čuvaju, zaključano u sefovima, kasama ili ormarima i razdvojeno od municije.

Vlasnicima oružja za koje se utvrdi da ga nesavesno čuvaju, odnosno da može doći u posed drugih osoba, a posebno dece, oružje će biti oduzeto i protiv njih će se pokrenuti prekršajni postupak, u skladu sa Zakonom o oružju i municiji.                                                                                  

U slučaju smrti osobe koja je imala registrovano oružje, naslednici su dužni da ga prijave u roku do 45 dana, odnosno da obaveste najbližu policijsku stanicu, nakon čega će to oružje biti preuzeto i ostaće u Ministarstvu unutrašnjih poslova do okončanja ostavinske rasprave, a ukoliko to ne učine protiv njih će biti podnete prekršajne prijave.

Akcija predaje nelegalnog oružja pokrenuta je nakon je nakon što je 3. maja u beogradskoj Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” stradalo devetoro dece i radnik obezbeđenja, te ubistva devet osoba koje se dogodilo u okolini Mladenovca 4. maja, za koje je osumnjičen 21-godišnji muškarac.

Jedna od mera koje je Vlada naložila MUP-u nakon ovih tragedija je da uvede dvogodišnji moratorijum na izdavanje dozvola za držanje i nošenje kratkog vatrenog oružja.

D.P.

Foto: Pixabay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *