Protest „Kruševac protiv nasilja“ u četvrtak, na Trgu glumaca

Protest ,,Kruševac protiv nasilja” održaće se u četvrtak, 6. jula, na Trgu glumaca, sa početkom u 19 časova.

– Kruševac će se u četvrtak, 6. jula u 19 časova, solidarno pridružiti opštenarodnom protestu protiv svih oblika nasilja, koje društvo u Kruševcu i Srbiji preživljava svakodnevno (vršnjačko, medijsko, društveno, institucionalno) i tako dati svoj doprinos u borbi za bolju i pravedniju Srbiju – navedeno je u saopštenju kruševačkog organizacionog odbora protesta „Srbija protiv nasilja“.

Kruševac protiv nasilja

Organizatori kruševačkog protesta podsećaju da se u Srbiji već osam nedelja održavaju protesti protiv nasilja, koji su reakcija građana na teške tragedije koje su se desile u OŠ „Vladislav Ribnikar“ na Vračaru i u Mladenovcu, kada je Srbija izgubila 19 osoba, većinom dece i mladih, te da se nakon masovnih protesta u Beogradu, protestu protiv nasilja pridružilo još 15 gradova u Srbiji.

– Nasilje mora da prestane. Neke živote ne možemo vratiti, ali možemo mnogo života sačuvati. Zato se pridružujemo zahtevima građana iz cele Srbije – dodaje se u saopštenju te podseća da su zahtevi protesta: smena rukovodstva RTS-a i članova REM-a, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama „Pink“ i „Hepi“, ukidanje rijalitija i drugih programa koji promovišu nasilje i kič, gašenje tabloida koji propagiraju nasilje i krše novinarski kodeks. Među zahtevima su i ostavke ministra policije, Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije, Aleksandra Vulina.

Dušanka Milosavljević, koja je prethodno, u ime organizatora obavestila medije o održavanju skupa, za portal Odjek.rs je objasnila da protest ,,Kruševac protiv nasilja” organizuje grupa građana koju čine predstavnici opozicionih stranaka kao i nestranačke ličnosti.

Ona je, podsetimo, bila inicijatorka prvog okupljanja protiv nasilja, održanog 8. maja, kada su građani, okupljeni na centralnom gradskom Trgu, pod sloganom “Kruševac protiv nasilja”, poručili da, nakon tragedija koje su se desile 3. i 4. maja, ćutanje mora da prestane te da ljudi moraju da se probude i da podignu glas.

Usledila je pauza od nekoliko nedelja da bi za 24. jun bilo zakazano još jedno protestno okupljanje, iako Kruševac nije bio na spisku gradova u kojima je za taj dan bio najavljen protest „Srbija protiv nasilja“. Odazvalo se svega dvadesetak sugrađana, a mnogi su se tada pokolebali jer se danima pre toga na društvenim mrežama vodila polemika oko toga ko stoji iza organizacije protesta tog dana. Oni koji su se uključili u rasprave na različitim grupama i profilima, tvrdili su da ne znaju ko stoji iza organizacije tog protesta.

Iza sutrašnjeg protesta stali su, međutim, mnogi viđeni Kruševljani, koji u video klipu, koji se deli na društvenim mrežama, pozivaju sugrađane da dođu na protest.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *