Prosvetari protestovali, nadležni obećali: Menja se Krivični zakonik!

Prosvetari protest, Odjek.rs

U tekst Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika, koji se priprema, uvrstiće se posebno krivično delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju, kako bi se povećala krivično-pravna zaštita prosvetnih radnika.

To je saopšteno nakon sastanka ministarke prosvete, Slavice Đukić Dejanović i ministarke pravde Maje Popović, sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o statusu prosvetnih radnika i prevenciji i smanjenju nasilja u školama. Sastanak je održan posle jučerašnjeg protesta, na kome su prosvetni radnici iz Srbije zatražili zaštitu, a nakon što je nedavno profesora u Bačkoj Palanci napao i teško povredio bivši đak škole.

Prosvetari protest, Odjek.rs
Na protest došli prosvetari iz cele Srbije / Foto: privatna arhiva

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, koja je prethodno pozvala članstvo na štrajk i protest, nakon pomenutog sastanka je saopštila i da su se Ministarstvo pravde i Ministarstvo prosvete obavezali da će rad na izmenama Krivičnog zakonika započeti odmah te da će predložene izmene Krivičnog zakona dostaviti predstavnicima sindikata na mišljenje.

Do usvajanja izmenjenih zakonskih regulativa vinovnici nasilja nad zaposlenim u školama biće tretirani najstrožijim aktuelnim merama. Najstrože mere, pritvor i zadržavanje u pritvoru do 30 dana kao i procesuiranje po krivičnoj odgovornosti  za počinioca nasilja, primenjene su u slučaju nasilja u Bačkoj Palanci – navedeno je u saopštenju USPRS-a.

Taj sindikat je podsetio da je tražio razrešenje direktorke  Tehničke škole “ 9. maj ” iz Bačke Palanke, te naveo da ih je ministarka Đukić Dejanović obavestila da je direktorka  te škole podnela ostavku.

Prema podacima iznetim na protestu juče je u Srbiji nastavu obustavilo oko 700 škola. Među njima je bilo i više od 30 škola iz Rasinskog okruga, članica USPRS-a, dok je deo njih držao skraćene čaosve.

Prosvetari protest, Odjek.rs
Medju učesnicima i profesori iz Kruševca / Foto: privatna arhiva

Na protestu u Beogradu juče je učestvovalo 90-tak prosvetara iz Kruševca.

Podsetimo da su prosvetni radnici na protestnom skupu u Beogradu zahtevali hitnu izmenu Krivičnog zakona kako bi se napad na zaposlene u prosveti tretirao kao krivično delo, a zahtev za zaštitu prosvetara su uputili USPRS, Sindikat radnika u prosveti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije “Nezavisnost”.

Prosvetni radnici su na protestu nosili transparente na kojima je pisalo: “Rušenjem prosvete Srbija bez budućnosti”,  “Dokle više”, “Ne odustajemo“.

Nema gde dalje, treba li još neko da strada da bi vlast shvatila kako je teška situcija – upitala je portparolka USPRS-a, Mirjana Gašić, navodeći da se nasilje u školama neretko zataškava kako bi se sačuvao ugled škole, odnosno direktora, te da prijavljivanje tih događaja nadležnima često ostaje bez efekta.

Prema rečima portparolke Sindikata prosvetnih radnika “Nezavisnost” Vesne Vojvodić Mitrović, nasilje se razliva u škole, jer deca rastu u društvu rijalitija, gledajući krimilnalce na nacionalnim televizijama.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *