Prosvetari i roditelji zatečeni odlukom Vlade o kraju školske godine

Za odluku da se školska godina za sve osnovce i srednjoškolce u Srbiji završi 6. juna, koju je Vlada Srbije donela juče, prosvetari, roditelji i đaci saznali su iz medija, te su, pre svega, iznenađeni i zatečeni. U Uniji sinidkata prosvetnih radnika Srbije smatraju da je Odluka doneta bez ikakve strategije.

Ova odluka Vlade je doneta bez ikakve strategije i plana, nikakvu korist ne može da donese obrazovnom sistemu, ovo znači dalje ruiniranje sistema i znanja. Mi smo odluku Vlade i kao nastavnici i kao roditelji dobili juče iz medija, nismo imali nikakav prethodni signal, naznaku da bi ovakva odluka mogla biti doneta – kazao je za portal Odjek.rs predsednik kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika i član Predsedništva USPRS-a, Dobrivoje Marjanović.

Dobrivoje Marjanović, Odjek.rs
Predsednik kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i član Predsedništva USPRS-a / FOTO: privatna arhiva

On je podsetio da se Savet za sprečavanje vršnjačkog nasilja sastao pre tri dana, da su tamo bili prisutni predsednica Vlade, ministri, te da nikakvog govora o ovakoj odluci nije bilo.

Takođe, dodao je, Unija na nasilje upozorava godinama unazad, a nakon što je u decembru prošle godine profesorka bila ugrožena na radnom mestu, napravljena je Radna grupa, ali konkretni potezi nisu sprovedeni:

– Desila nam se potom tragedija za koju smo mislili da se nikada neće desiti, koja je okrenula obrazovanje naopačke. Dotakli smo dno, počeli da razmatramo kako da izađemo iz ove situacije, ukazivali smo da u školama nije normalna atmosfera, a nadležni su to pokušali da većim brojem policajaca amortizuju, ali nije to bilo rešenje. USPRS je napravio platformu za rad sa roditeljima, predstavili smo je javnosti i krenuli na njoj da radimo, to je situacija koja neće trajati mesec, dva, trebaće godine da se sistem vrati u normalu, a onda nas sačeka ovo juče.

Marjanović je upitao ko je uopšte savetovao Vladu da donese ovakvu odluku, jer to svakako nisu bili nastavnici i profesori koji su u školama i koji su juče saznali za odluku.

Ušli smo danas među decu, ne znamo šta da im kažemo, pola dece se raduje, pola plače, jer ne može da stigne da poporavi ocene. Sada je na rukovodiocima škola i nastavnicima u konkretnim školama da organizuju odgovaranje učenika. Trudićemo se da umanjimo šetetu koja je već naneta deci. Bilo bi mnogo lakše da smo makar imali signal da postoji mogućnost za tako nešto, izveli bi to na bolji način, pripremali bi šta ćemo da radimo od 6. do 20. juna. Najžalije je to što po stoti put nisu konsultovali nikoga od nas, prvo je informacija stigla u medije, a potom je poslata školama, eto koliko se vrednuje naš rad – zaključio je Marjanović.

To što će se školska godina završiti tri radna dana nakon što je o tome doneta odluka, zateklo je većinu roditelja. Iako mnogi smatraju da je zbog tragedije koja se 3. maja dogodila u OŠ „Vladislav Ribnikar“ u Beogradu, trebalo prekinuti školsku godinu, pitaju se zašto se to radi sada, nakon mesec dana i to bukvalno preko noći.

Iznenadnim prekidom školske godine sam, kao i većina roditelja koje poznajem, ali i nastavnika, šokirana. Ne zato što smatram da nije trebalo ranije završiti školsku godinu, nego načinom na koji je to učinjeno. Iznenada, bez prethodne najave. Pitam se samo da li se od nas nešto krije ili smo došli u situaciju da nam bez objašnjenja, danas ukidaju školu, sutra ko zna šta drugo – navodi M.D., majka dvoje osnovaca.

Pita se, takođe, da li se iko u ovoj zemlji zapitao kako ovakve odluke utiču na našu decu, ili to stvarno nikome nije važno.

Sugrađanka M.K, koja ima srednjoškolca i osnovca, smatra da u ovom trenutku prekid školske godine nema nikakvog smisla:

-Deca su zbunjena, ne znaju kako će popravljati ocene, šta sa pismenim zadacima koji su bili planirani za sledeću nedelju? Ima još nastavnih jedinica koje nisu završili iz pojedinih predmeta, potpuno nepotreban prekid školske godine i to usred nedelje.

škola, Odjek.rs
Roditelji i đaci zatečeni novonastalom situacijom / FOTO: privatna arhiva

Za V.M, čije dete pohađa srednju školu ovo je politička odluka kojom se vlast trudi da podiđe koliko može prosveti i izbegne štrajk u najavi.

Što neko reče, lakše ukinuti školu nego Zadrugu. Žalosno, ali tačno – navodi ova sugrađanka.

Podsetimo, Vlada Srbije saopštila je juče popodne da je zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo donela odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji. Škole, kako je navedeno, mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele, a u tom periodu mogu se realizovati dopunska, dodatna i pripremna nastava, nastava u prirodi, kao i drugi oblici obrazovno-vaspitnog rada, sa ciljem podsticanja socijalnih i emocionalnih veština učenika i aktivnosti na teme tolerancije, empatije, zajedništva, podrške i zahvalnosti. Takođe, svi učenici koji ne budu zadovoljni uspehom će dobiti priliku da do 20. juna poprave ocene na lični zahtev.

Ministarstvo prosvete je škole o ovoj odluci obavestilo danas, 2. juna, navodeći da se „u skladu sa kalendarima obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole, kojima je data mogućnost odstupanja od utvrđenog broja nastavnih dana do pet odsto, drugo polugodište školske 2022/2023. godine za učenike osnovne i srednje škole, u delu koji se odnosi na redovnu nastavu, završava u utorak, 6. juna“, te da se sve ostale aktivnosti predviđene kalendarima obrazovno-vaspitnog rada za osnovne i srednje škole ostvaruju se i dalje kako je utvrđeno.

Prema ranijem školskom kalendaru, školska godina za učenike od prvog do sedmog razreda osnovnih škola trebalo je da traje do 20. juna 2023. godine, a za učenike osmog razreda do 6. juna. Maturanti srednjih škola su se već raspustili, a za učenike prve, druge i treće godine nastava je takođe trebalo da traje do 20. juna.

J.B.

Foto: arhiva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *