Proslavljen Vidovdan – Dan grada, uručena priznanja

Svečanom sednicom Skupštine grada Kruševca, na kojoj su uručene Vidovdanska nagrada, povelje i plakete, završeno je ovogodišnje obeležavanje verskog i državnog praznika, Vidovdana, ujedno i Dana grada. Vidovdanska nagrada, najviše priznanje koje Kruševac već tradicionalno dodeljuje tim povodom, ove godine pripalo je patrijarhu Porfiriju.

vikar dositej, odjek.rs

Poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Porfirije, zbog posete Gračanici nije bio u mogućnosti da dođe u Kruševac, pa je nagradu primio episkop vojni Dositej, vikar partijarha. Za Vidovdansku nagradu patrijarha je predložila Eparhija kruševačka, odnosno, episkop kruševački David zbog „izuzetnog doprinosa očuvanju, negovanju i razvoju srpske duhovnosti i jedinstva srpskog naroda“.

Na svečanoj sednici uručene su i plakete a ovogodišnji laureati su prof. dr Ivan Filipović, redovni profesor Univerziteta u Nišu, vršilac dužnosti dekana Poljoprivrednog fakulteta u Kruševcu, za izuzetan doprinos razvoju obrazovanja, a posebno visokoškolskog obrazovanja u Kruševcu, te Tijana Bogdanović, reprezentativka u tekvondu, osvajačica olimpijskih medalja, za izuzetne sportske rezultate.

Među dobitnicima je i fabrika „14.oktobar“  za doprinos razvoju privrede grada Kruševca tokom sto godina postojanja i rada, te karate Klubu „Kruševac“, za izuzetne sportske rezultate ostvarene na republičkim i međunarodnim takmičenjima u karateu i promociju sporta među decom i omladinom. Plaketa je posthumno pripala i Marku Živiću, poznatom glumcu, za izuzetan doprinos razvoju kulture i afirmaciji grada Kruševca.

Pohvale su uručene kruševačkim preduzećima „Unimer“, za doprinos privrednom razvoju grada Kruševca, firmi „Dunipak“, za uspešno poslovanje i doprinos u realizaciji manifestacija u Kruševcu, te preduzeću „Flory“, za dugogodišnje uspešno poslovanje i postignute rezultate na međunarodnom tržištu.

dobitnici vidovdan, odjek.rs

Među dobitnicima vidovdanskih priznanja su i Zvonko Dragomirović, dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi, Nenad Petronijević, višestruki prvak Srbije u sportskom ribolovu u disciplini FIDER , potom prof. dr Dragan Toskić, zatim Jana Krupniković, učenica OŠ „Jovan Popović“, za izuzetan uspeh tokom školovanja i ostvarene rezultate na takmičenjima iz srpskog, matematike, fizike, hemije i geografije te Zorana Milanović, učenica Hemijsko-tehnološke škole, za ostvarene rezultate na literarnim konkursima i iskazanoj humanosti na delu.

Pohvale su uručene i Dragiši Milojeviću, bokseru i treneru, za izuzetne sportske rezultate, potom Živomiru Milenkoviću, novinaru i publicisti, za dugogodišnji rad i privrednu, društvenu i kulturnu afirmaciju kruševačkog kraja, te prof. dr Miroslavu Đorđeviću, specijalisti dečije urologije i urologije, vanrednom profesoru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, za dugogodišnji rad i izuzetan doprinos u oblasti zdravstva te selu Bela Voda, za doprinos u organizaciji kulturnih manifestacija i negovanju umetničke tradicije kruševačkog kraja.

Pored predstavnika Grada i ovdašnjih institucija i ustanova, svečanoj sednici su prisustvovali i predstavnici pobratimskih gradova, te brojni sugrađani. Gradonačelnica Jasmina Palurović podsetila je na investicije koje su realizovane u prethodnih godinu dana u Kruševcu a, već tradicionalno, u umetničkom delu programa nastupili su Crkveni hor „Car Lazar“, glumci Kruševačkog pozorišta i učenici Muzičke škole „Stevan Hristić“.

U okviru Vidovdanskog programa, na Dan Grada otkrivena je i bista glumcu, osnivaču i dugogodišnjem upravniku Kruševačkog pozorišta Momiru Bradiću, osma po redu na Trgu glumaca. Bista je rad vajara Zorana Ivanovića, koji je uradio i prethodnih sedam na tom trgu.

Na Vidovdan, u prisustvu brojnih zvanica, postavljen je i kamen temeljac za izgradnju fabrike „LUSS Textile“ koja će se prostirati na više od 7.000 kvadrata. Reč je o domaćoj kompaniji koja bi, na lokaciji bivšeg „Savremenog doma“ trebalo do kraja godine da izgradi fabriku za proizvodnju tekstilnih odevnih predmeta. Investicija je vredna preko 9 miliona evra a, kako je naveo generalni direktor Sava Mitrović, u planu je da posao u toj fabrici u perspektivi dobije 500 radnika.

vidovdan 1, odjek.rs

Inače, obeležavanje Vidovdana i Dana Grada, tradicionalno je otpočelo bdenjem u predvečerje praznika u crkvi Lazarici gde je služena i sveta arhijerejska liturgija sa pomenom poginulima u ratovima od Kosovskog boja do savremenih dana, te litijom do Spomenika kosovskim junacima, gde se tradicionalno služi pomen nastradalima.

Predstavnici Grada položili su cveće na Slobodištu, kod Fontane i na Bagdali, u organizaciji Odbora Vlade Republike Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova na Spomenik kosovskim junacima položeno je cveće, venac je položio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nikola Selaković, nakon njega i ministar unutrašnjih poslova, Bratislav Gašić. U organizaciji Grada Kruševca, cveće su položile delegacije, organizacije i udruženja.

D.P.

Foto: krusevac.ls.gov.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *