Prosečna plata: Kruševac najbolji u Okrugu, a ipak daleko od republičkog iznosa

prosečna plata, Odjek.rs

Prosečna plata bez poreza i doprinosa u Kruševcu je u septembru, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, iznosila 75.691 dinar, što je za oko devet hiljda manje od republičkog proseka, koji je u tom mesecu bio 85.066 dinara.

U odnosu na avgust, prosek plate je u Kruševcu bio za oko hiljadu i po dinara manji. Kruševac se, prema ovim podacima, našao na 37. mestu gradova i opština, od ukupno skoro 170 lokalnih samouprava u Srbiji.

Dugogodišnja praksa, odnosno podaci ovog Zavoda pokazuju da od Kruševljana i Kruševljanki bolje zarađuju stanovnici Beograda. Konkretno, u septembru su bolju platu imali oni koji žive na području 13 od ukupno 17 beogradskih opština. Više plate imali su još stanovnici devet vojvođanskih gradova i opština te iz još 14 u užoj Srbiji.

Kruševac je, prema visini prosečne septembarske plate, bio najbolji u Rasinskom okrugu. Sledi Trstenik sa 63.902 dinara, Brus gde je preosek bio 63.379 dinara, Ćićevac sa 62.780 dinara, Varvarin, gde je prosek iznosio 62.705 dinara. Na začelju je Aleksandrovac sa prosekom od 60.726 dianara.

Posmatrano po okruzima, odnosno po visini plate u gradovima u kojima su sedišta okruga, Kruševac se našao na 11. mestu, od ukupno 24 grada, odnosno okruga.

Viša primanja, u proseku, imali su stanovnici Novog Sada, pančeva, Zrenjanina, Sremske Mitrovice, Užica Kragijevca, Bora, Požarevca, Niša i Smedereva.

Prosečna septembarska plata bila je niža u Somboru, Kikindi, Subotici, Valjevu, Šapcu, Čačku, Jagodini, Kraljevu, Zaječaru, Leskovcu, Pirotu, Vranju i Prokuplju.

Najnižu platu, u proseku, u septembru su imali stanovnici Bojnika, 55.890 dinara, dok su najvišu neto prosečnu platu zaradili oni koji žive na području Starog Grada – 153.989 dinara.

Inače, statistika kaže i da je rast bruto i neto zarada, u periodu januar–septembar ove godine,  u odnosu na isti period prošle godine, iznosio15 odsto nominalno, odnosno jedan odsto realno.

Takođe, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečne bruto i neto zarade za septembar 2023. godine nominalno su veće za 13,5 odsto,  a realno za 3 odsto.

Medijalna neto zarada za septembar 2023. godine iznosila je 65.727 dinara, što znači da je polovina zaposlenih ostvarila zaradu do navedenog iznosa.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *