Proradila prva pasarela u Kruševcu

Pešački most sa čijom se izgradnjom otpočelo u maju prošle godine, a koji povezuje Brijanovu ulicu sa glavnom autobuskom stanicom, sinoć je pušten u funkciju.

Prva pasarela u gradu, izgrađena zbog velike frekvencije pešačkog i kolskog saobraćaja u tom delu grada, duga je 47 metara, sa prilaznom rampom dužine 18 metara i četiri metra širine. Pasarela je natkrivena i adekvatno osvetljena, opremljena je i silazni stepeništem i liftom nosivosti hiljadu kilograma koji je namenjen putnicima sa prtljagom, starijim licima  i osobama sa invaliditetom. Noseći stubovi ovog objekta napravljeni su od belovodskog peščara.

Prema rečima Miloša Jovića, direktora Javnog preduzeća za urbanizam i projektovanje Kruševac, pasarela će omogućiti da ovaj deo grada bude bezbedniji i za pešake i za vozače. U nivou saobraćajnice biće postavljena ograda, tako da pešaci više neće moći tu da prolaze.

U izgradnji pešačkog mosta učestvovovala su javna preduzeća Vodovod, Toplana , JKP Kruševac i JP za urbanizam i izgradnju, preduzeće Tehnogradnja, te donatori VMN Krstić i Kruševacput. Vrednost investicije je oko 75 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena iz budžeta grada i uz pomoć donacija kruševačkih privrednika.

Podsećamo, završetak radova na izgradnji prve pasarele u Kruševcu prvobitno je bio planiran za 28. jun, a potom pomeren za 14. oktobar. Rokovi su, kako su tada kazali nadležni, probijeni zbog poplava koje su u tom periodu zadesile naš grad, odnosno, zbog velike potrošnje novačnih sredstava za saniranje posledica od poplava. Nakon toga, sredstva za završne radove na izgradnji pasarele obezbeđena su rebalansom budžeta.

D.P.

Foto: krusevac.ls.gov.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *