Projekat “Moj poslanik” predstavlja rezultate

Moj poslanik, Odjek.rs

Na redovnoj godišnjoj konferenciji, koja će biti održana 30. maja u Nišu, organizacije koje kroz platformu “Moj poslanik” doprinose uspostavljanju, odnosno unapređenju komunikacije građana i građanki sa poslanicima i poslanicama, predstaviće dosadašnje rezultate.

Moj poslanik, Odjek.rs
Ana Tomić, predstavnica Edukativnog centra Kruševac / FOTO: Odjek.rs

– Na konferenciji, četiri partnerske organizacije, kao krunu godišnjeg rada, pokušavajaju da još jednom doprinesu unapređenju komunikacije građana i građanki sa poslanicima i poslanicama sa određenog područja. Od 2016. godine kroz platformu „Moj poslanik“ aktivno se prati rad poslanika i poslanica i akivno radi na jačanju komunikacije građanki i građana sa izabranim predstavnicima i predstavnicama. Projekat sprovodi niški Proaktiv, u saradnji sa Edukativnim centrom Kruševac, Timočkim omladinskim centrom iz Zaječara i organizacijom Urban in iz Novog Pazara –  kazala je novinarima Ana Tomić iz kruševačkog Edukativnog centra.

U susret pomenutoj konferenciji završava se ažurirana verzija platforme „Moj poslanik“ koja treba da omogući da građani i građanke jednostavnije pristupaju platformi te postave pitanje poslaniku ili poslanici sa svog područja. Konkretno, podsetila je Tomićka, iz Rasinskog okruga u aktuelnom sazivu republičke skupštine je šest poslanika i poslanica.

Kao jedan od dosadašnjih rezultata projekta ona je navela unapređenu komunikaciju:

Pratimo već drugi saziv skupštine. Prvi koraci su bili uspostavljenje komunikacije, nekada zbog obaveza poslanika i poslanica, nismo bili u mogućnosti  da realizuijemo sve što smo želeli, ali komunkacija je svakako unapređena. Važno je i da smo unapredili komunikaciju sa građanima, idemo medju njih, sprovodimo različite akcije kroz koje saznajemo da li znaju koje su oblasti u delokrugu rada poslanika, a koje su za lokalne predstavnike. Građani pokazuju interesovanje, a mi još uvek radimo na tome da budu slobodni da pitaju, da nemaju bojazan da će, ako pitanja nisi afirmativna, snositi posledice.

Na konferenciji će, kako je najavila, na panelima učestvovati predstavnici nadležnih državnih instuticija i nevladinog sektora. Na dnevnom redu će biti dve teme koje su ove organizacije prepoznale kao važne u društvu: mladi u parlamentu i ženska solidarnost.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *