ProGlas se predstavlja u Kruševcu

ProGlas, Odjek.rs

Inicijativa „ProGlas“, koju su pokrenuli intelektualci,  među kojima su istaknuti univerzitetski profesori, glumci, reditelji, novinari, umetnici, predstavlja se u petak u Kruševcu. Ideja incijative je da, između ostalog, pozove građane da u što većem broju izađu na predstojeće izbore. Pokrenuta je početkom novembra, a do sada ju je svojim potpisima podržalo više od 165 hiljada ljudi, među kojima su mnoge poznate javne ličnosti.

Pred Kruševljanima i Kruševljankama o tekstu proglasa i ideji incijative, danas (petak, 8, decembar), u 14 i 30, u Bioskopu „Kruševac“, će govoriti novinarka Biljana Stepanović, profesor Univerziteta u Beogradu Miodrag Jovanović, akademik Vladica Cvetković i novinar Petar Peca Popović.

Osim njih u pokretanju ove incijative i pisanju teksta ProGlasa učestvovali su: akademik Ljubomir Simović, akademik Vladimir Kostić, akademik Ivanka Popović, sudija i pisac Miodrag Majić, reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić, glumica Svetlana Bojković, pisac i izdavač Gojko Božović, reditelj Srdan Golubović, profesor Univerziteta Filip Ejdus i profesorka Univerziteta Tamara Džamonja Ignjatović.

U ProGlasu, između ostalog piše da je Srbija postala zemlja poniženih i privatizovanih institucija, „u senci kriminala spregnutog sa strukturama vlasti i uz korupciju koja postaje stil života“, navedeno je da živimo godine demografskih poraza i neslućenog ekonomskog raslojavanja te da samo opet pred ćorsokakom izolacije.

Naše je nedvosmisleno uverenje da vreme u kome živimo zahteva od svih odgovornih i zabrinutih građana suočavanje s trenutkom, donošenje jasnih odluka i spremnost ne samo za svedočenje o potrebnim zaokretima već i za učešće u njima. Stvarnost nas je primorala da se zapitamo: kakvi smo to ljudi ako sklanjajući pogled ćutke svedočimo eksploziji kriminala, nepravde i nasilja? – navode autori ProGlasa.

​Navode da niko od njih nema politčke ambicije već da se osećaju pozvanim onoliko koliko bi svaki građanin danas trebalo da se oseća pozvanim te da je na svakome čoveku, opravdano zabrinutom za sopstvenu sudbinu, sudbinu svoje zemlje, svoje dece, porodice i prijatelja, da nađe mesto u širokoj skali suprotstavljanja ovom sunovratu.

Od bivšeg apstinenta, a budućeg glasača, preko kontrolora izbornih i predizbornih mahinacija do učesnika protesta, od onoga koji ubeđuje i širi istinu i ohrabrenje do onog koji predlaže rešenja i nudi pravce za izlaz Srbije sa ove stranputice, za svakog ima mesta i svako ima svoju ulogu. Naša je namera da podstaknemo proces u kome ćemo se svi, u svom punom kapacitetu, angažovati na promeni koja je ovoj zemlji nužna – poručuju u ProGlasu.

Građani ProGlas mogu da potpisu na sajtu te Incijative, ali i na današnjoj tribini u Kruševcu.

ProGlas, Odjek.rs

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *