Profesorka iz Trstenika na protestu „Kruševac protiv nasilja“ poručila: Niste sami!

Kruševac protiv nasilja, Odjek.rs

Aktivisti kraljevačkog Lokalnog fronta, Predragu Voštiniću, koji je napadnut pre nekoliko dana, sa večerašnjeg protesta „Kruševac protiv nasilja“ poslata je poruka podrške. Istovremeno, profesorka iz Trstenika, Marija Stevanović, koja je takođe bila žrtva nasilja, poručila je okupljenima da treba da budu istrajni u svojoj borbi, da nisu sami te da se rešenje uvek nađe.

Na novi slučaj nasilja u Srbiji okupljene na Trgu glumaca u Kruševcu podsetila je jedna od organizatorki kruševačkog protesta, Ksenija Bradić Veljović, koja je rekla da je napad na Predraga Voštinića iz kraljevačkog Lokalnog fronta, posledica decenijski generisanog nasilja.

Dodala je da u našem društvu ne postoji adekvatna reakcija prema počiniocima nasilja.

Kruševac protiv nasilja, Odjek.rs
Ksenija Bradić Veljović i Marija Stevanović / FOTO: Odjek.rs

O tome šta je doživela prošlog novembra na radnom mestu, u školi, ali i nedavnoj borbi sa sistemom i institucijama da ne ostane bez dela norme, odnosno bez dela plate, okupljenima je govorila Marija Stevanović, profesorka engleskog iz Trstenika.

Događaj u kome su joj đaci izmakli stolicu, a potom snimak objavili na društvenim mrežama, opisala je „poniženje na najvišem mogućem nivou, koje je ostavilo velike posledice“, objasnivši da se od posledica još uvek oporavlja, odnosno da njeno lečenje i dalje traje.

U međuvremenu je uspela da se izbori za punu normu jer je, kako je objasnila, nakon pisanja medija, resorno ministarstvo omogućilo da normu dopuni radom u biblioteci u matičnoj školi.

– Kada se zatvore jedna vrata, druga se otvaraju, znam da nisam jedina, da u Srbiji mnogi ćute, trpe, pate, spremni su na kompromise da bi sačuvali mesto i egzistenciju za svoju porodicu…U međuvremenu su mi se javili mnogi ljudi, obični, koji rade za istu platu kao i ja, ali su nesebični. Nastavite vašu brobu, niste sami, uvek ima rešenja – poručila je ona.

Kruševljanima se večeras obratio i aktivista i pesnik iz Čačka, Jevgenije Julijan Dimitrijević, naglasivši da aktivisti Pokreta za Levač svima treba da budu primer te da „Srbiju moramo da branimo“:

Otimaju nam sve, ponižavaju nas nasiljem nad prosvetom, nad dobrim đacima i nasiljem nad seljakom. Uništite seljaka koji hrani, vojnika koji brane i neke nove prosvetitelje i vi ste potpuno smakli jednu zemlju, u svakom smislu. Svi vi ovde ste za mene heroji. Nisu nam potrebni transparenti, već da ispred sebe nosimo ono u šta verujemo i da kažemo: “Nemoj, rode, stajati po strani!”

Među stotinak okupljenih bili su poslanici Srđan Milivojević iz Demokratske stranke i Miroslav Aleksić, lider Narodnog pokreta Srbije.

Protestna šetnja je išla uobičajenom rutom, do Spomenika kosovskim junacima i Trga Kosturnica.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *