Produžen rok za uključivanje poslodavaca u dualno obrazovanje

Rok za prijavu poslodavaca za uključivanje u dualni model obrazovanja za narednu školsku godinu, zbog velike zainteresovanosti poslodavaca, produžen je do 31. januara.

-U ponudi za realizaciju po dualnom modelu obrazovanja za školsku 2024/2025. godinu nalazi se i deset novih obrazovnih profila: tehničar računara, tehničar za administriranje računarskih mreža, vozač motornih vozila, elektrotehničar za elektroniku na vozilima, tehničar elektronike i automatike, kozmetički tehničar, poljoprivredni tehničar digitalnih tehnologija, polagač obloga, dekorater zidnih površina i mehaničar grejne i rashladne tehnike– navodi se na sajtu Privredne komore Srbije (PKS).

Privreda je do sada izrazila potrebu za skoro 2.000 učenika koji bi se školovali po dualnom modelu obrazovanja, a kao i prethodnih godina najveće interesovanje je za kadrovima iz oblasti mašinstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i elektrotehnike.

Mirjana Kovačević, rukovoditeljka Centra za edukaciju i dualno obrazovanje Privredne komore Srbije, podsetila je da uključivanjem u dualni model obrazovanja, kompanija ima mogućnosti da stekne kvalifikovan i obučen kadar u skladu sa potrebama kompanije, spreman da se odmah po završetku školovanja uključi u radni proces:

Na ovaj način poslodavac u velikoj meri smanjuje troškove za obučavanje radne snage, što se izdvaja kao jedan od benefita. Učenici u dualnom obrazovanju u zavisnosti od obrazovnog profila provode određeni broj dana u kompaniji, čime se kod njih razvija osećaj pripadnosti, usvaja se poslovna klima i jača poverenje između učenika i poslodavca, što naknadno vodi ka saradnji na obostrano zadovoljstvo.

Kovačević je podsetila i na Uredbu o finansijskoj podršci dualnom obrazovanju koju je donela vlada Srbije a kojom se, između ostalog, „predviđa i dodela sredstava za subvencionisanje dela naknade za učenje kroz rad koju poslodavci plaćaju učenicima upisanim na dualne obrazovne profile na kojima se učenici školuju za deficitarna zanimanja“.

Kako se navodi na sajtu PKS, za školsku 2024/2025. godinu, za dualni model obrazovanja prijavilo se čak 30 odsto novih kompanija, koje do sada nisu bile uključene u realizaciju ovog modela obrazovanja.

Zainteresovani se mogu prijaviti putem portala http://portal.dualnoobrazovanje.rs/, u tri koraka: kreiranje profila kompanije, podnošenje zahteva za akreditaciju kompanije i podnošenje izjave o spremnosti.

Foto: Privredna komora Srbije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *