Privremeni organ zaseda i donosi odluke, javnost nije obaveštena

Skupština Grada, Odjek.rs

Od 30. oktobra, kada je raspuštena Skupština Grada, a rukovođenje Kruševcom, do završetka izbora preuzeo Privremeni organ, održane su već četiri sednice tog ograna. Za danas, 24. novembar, zakazana je peta. Privremeni organ donosi odluke važne za funkcionisanje Grada, koje u redovnom postupku inače donose Gradsko veće i Skupština Grada. Problem je, međutim, u tome što o održavanju pomenutih sednica, o dnevnom redu i odlukama koje su donete, javnost nije obaveštena.

Naime, mediji su jedino o održavanju prve sednice Privremenog organa dobili informaciju, ali tek nakon što je sednica održana. Tada za predsednicu Privremenog organa imenovana dotadašnja gradonačelnica Jasmina Palurović, a za članove Predrag Vukićević, koji je prethodno bio predsednik Skupštine Grada, potom dotadašnji zamenik gradonačelnice Aleksandar Jovanović, dotadašnji zamenik predsednika Skupštine Grada Siniša Maksimović i odbornik DSS-a, Saša Anđelković.

Privremeni organ je, u međuvremenu, na pomenute četiri sednice, osim donošenja niza rešenja o imenovanju komisija nadležnih za određene oblasti rada, doneo i odluke poput one o uspostavljanju izvršne vansudske hipoteke za lokaciju u Bivolju, u korist Banke Poštanske štedionice, zbog kredita Toplane.

Obaveštenje o tome da su održane tri sednice Privremenog organa postavljeno je na sajt Gradske uprave Kruševac, dok o četvrtoj sednici nema nikakve informacije, kao ni o današnjoj, petoj sednici.

Na dnevnom redu današnje sednice je 14 tačaka, među kojima su Odluka o određivanju prosečnih cena kvadratnog metra nepokretnosti, za utvrđivanje poreza na imovinu za narednu godinu, potom Nacrt izveštaja o izvršenju budžeta Grada za prvih devet meseci ove godine, Predlog rešenja o povećanju prihoda budžeta za 40 miliona dinara, dobijenih od Ministarstva finansija za otklanjanje posledica poplava.

Privremeni organ danas odlučuje i o Programu održavanja javnih površina i higijene u zimskom periodu, Programu kontrole kvaliteta vazduha u Kruševcu u periodu od 2024. do 2026. godine, o produžavanju roka za realizaciju Lokalnog akcionog plana za socijalno uključivanje Roma i Romkinja, koji će, umesto do kraja 2023. godine trajati do kraja 2025. godine, te o više rešenja o razrešenju i imenovanju članova školskih odbora.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *