Priča s dušom: Komšije priredile baka Radi iznenađenje za pamćenje!

rođendan, odjek.rs

Kada se u njenom komšiluku otvorio frizerski salon, sugrađanka Rada (86) se obradovala što više neće morati daleko da ide da bi imala frizuru. Danas je to mesto gde rado provodi vreme u druženju sa svojim dobrim komšijama. Njena vedra priroda i dobrota „pokupila“ je sve simpatije, pa su rešili da joj prirede rođendansko iznenađenje.

Violeta, vlasnica salona, o baka Radi, kako je svi iz milošte zovu, ima samo reči hvale. Kaže da je divna osoba, da su je svi zavoleli. Zavolela je i ona njih, posebno svoju frizerku kojoj je čak i pesmu napisala.

Sa dragim komšinicama / Foto: Odjek.rs

Kad je nema da dođe, zabrinemo se. Jednom je tako nije bilo celog dana, uplašili smo se da joj se nije nešto dogodilo, a ona otišla kod unuke na rođendan – dodaje Violeta.

Kako baka Rada voli da priča, nije bilo teško saznati kada joj je rođendan:

Svratila je ona i tog dana, rođendan pominjala nije. Kada sam joj rekla da znam da je danas njen „divan dan“ i da obavezno kasnije dođe da popijemo kafu, prvo se malo se iznenadila a onda je odmahnula rukom i rekla: „Ma kakav rođendan, stara sam ja za to“.

 Na dogovorenu kafu se ipak vratila, ne sluteći da je čeka veliko iznenađenje, pun salon dragih ljudi, rođendanska pesma, torta, vatromet, pokloni…

-Ovo nisam doživela od kada sam se rodila – jedino je što je uspela da kaže u trenutku koji je za nju, očekivano, bio jako emotivan.

Torta, vatromet, pokloni i rođendanska pesma / Foto: Odjek.rs

Jedan od poklona koji je dobila je zidni sat.

Kad god nestane struja, baka Rada se žali da ne ume ponovo da podesi svoj digitalni sat, mora da zove nekog od komšija da joj to sredi. Od sada neće morati da žuri da podesi sat i svaki put kad pogleda na zid da vidi koliko je sati, pomisliće na nas – dodaje Violeta.

Od pre pet  godina, kada joj je suprug preminuo, baka Rada živi sama. Ima dvoje dece, četvoro unučadi i dvoje praunučadi. Posećuju je njeni najbliži kad god mogu, najviše ćerka. Ipak, kako kaže, često je usamljena:

– Starost je teška, nije lako kada ostanete sami u kući. Dođem često u salon, prija mi, trudim se da se ne zadržavam, da ne smetam, iako me Violeta uvereva da voli kad sam tu. Ovo iznenađenje koje su mi priredili pamtiću dok sam živa.

Rođendanski zagrljaj / Foto: Odjek.rs
Kad vas komšije vole / Foto: Odjek.rs

Baka Rada obožava cveće, ima više od 100 saksija ukrasnog bilja. Voli da čita. Posebno voli poeziju. Izdala je dve knjige poezije pod nazivom „Priča duše“. Voli da se druži, posebno sa mladim ljudima. Ume da sasluša, da posavetuje. Zanimljive su mladima njene priče o nekim prošlim vremenima.

U vremenu kada svi negde žure i kada sve manje primećujemo ljude oko sebe, gest komšinice Violete mogao bi da posluži kao primer kako se gaje dobri komšijski odnosi, posebno prema starijima. Nije teško, a donosi puno ljubavi.

D.P. 

Tekst je nastao kao deo projekta „Da se bolje razumemo“, koji Udruženje „Tim za razvoj i unapređenje društva“ i portal Odjek.rs sprovode uz podršku fondacije „Rekonstrukcija Ženski fond“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *