Prestupni 29. februar – Retki danas slave rođendan

Danas je 29. februar, dan koji obeležimo svake prestupne, odnosno četvrte godine. Razlog nam je poznat: još u školskim klupama su nas učili da jedna godina traje 365 dana i 6 sati. Kada se ova razlika u satima astronomski obračuna, svake četvrte godine dobijemo kalendar sa 366 dana, a taj prestupni dan dodat je februaru zbog nepravde koja mu je davno učinjena.

Naime, kada je car Oktavijan Avgust saznao da jul, koji je nazvan po njegovom dedi Juliju Cezaru, ima dan više nego mesec avgust nazvan po njemu, naredio je astronomima da „tu grešku isprave“. Jedino rešenje je bilo da se nekom mesecu oduzme jedan dan i pripoji avgustu, pa je tako februaru (koji je ionako imao najmanje dana) oduzet 29. dan. Kao što vidite „zakon jačeg“ nije mimoišao ni nauku.

No da pogledamo malo kakvo nam je stanje na domaćem terenu. Prema informacijama iz matične službe Grada Kruševca, od 2000. do 2020. godine 29. februara rođeno je ukupno 25- oro dece. Na pragu novog milenijuma. 2000. godine, u Kruševcu je na taj dan rođeno šest beba. Usledila je prestupna 2004. u kojoj je 29. februara rođeno petoro dece, pa 2008. sa četiri bebe, da bi 2012. godine bila rođena samo jedna beba. U 2016. i 2020. godini je na taj dan rođeno po četvoro, odnosno petoro dece.

Gledano kroz vekove i kulture za prestupnu godinu vezana su razna verovanja koja donose maler i nesreću.  Tako po narodnim verovanjima, svake prestupne godine, koja je sama po sebi „baksuzna“, ne bi trebalo da započinjete neke ozbiljnije poslove. Isto tako, veruje se da baš te godine ne bi trebalo da uđete u bračne vode, jer će se neslavno završiti. Ako ipak odlučite da stanete na ludi kamen, onda bi bilo poželjno da žena zaprosi muškarca. Samo na taj način, prema britanskoj tradiciji, možete nekog zaprositi, jer su tada rodne norme izvrnute. Ove godine ne bi trebalo da se sadi voće, jer će onda rađati svake druge, a možda i svake četvrte godine.

Bilo kako bilo, svi koji su rođeni prestupne godine mogu se pohvaliti da im je podarena „večita mladost“ jer im kalendar rođendan izbaci tek za četiri godine. Osim toga prestupna godina se naziva i „olimpijskom“ jer je to jedini termin kada se organizuje Olimpijada…Ove godine će biti u Parizu.

N.N.

Foto: Pixbay

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *