Premijera monodrame ,,Ruke“: Poziv za pomirenje suprotnosti

Pozorište ,, Čkalja” mart počinje premijerom monodrame ,, Ruke”, u izvedbi glumice Marije Marjanović. Tekst se zasniva na noveli Ranka Marinkovića, dok režiju potpisuje profesorka srpskog jezika i književnosti, Sanja Milenković. Premijera je 8. marta u 21 sat. Predstava se izvodi su Beloj sali Kulturnog centra.

Povodom najavljene premijere, razgovarali smo sa glumicom Marijom Marjanović, koja ovu dramu vidi kao antičku priču o antagonizmu i moranju pomirljivosti suprotnosti. Objašnjava odakle ideja za ovo delo i otkriva kako je izgledao proces pripreme:

,, Ruke” su pale u ruke, sasvim slučajno i spontano. Prvobitno je trebalo da radimo drugi tekst, ali zbog određenih okolnosti morali smo da odustanemo. Sećam se te teške i napete probe kada smo saznali da ipak moramo da odustanemo od planirane ideje, tada su Sanja Milenković ( reditelj ove monodrame) i Ivan Bogićević (producent) u istom trenutku izgovorili: ,,Ruke!”. Vrlo brzo smo došli do zamene. Ja sam pročitala originalno delo i dopala mi se poetika pisanja. Inače, u pitanju je novela Ranka Marinkovića, koja je napisana za dva lika, tačnije levu i desnu ruku. Te dve uloge donosi sam čovek, tako da bi to bio treći lik. Kada sam prvi put čitala bilo je zanimljivo, ali kada smo se uhvatili u koštac sa tim delom, koje nije dramsko, nastali su problemi. Odnosno, iz tih problema rađale su se ideje kako spakovati celinu koja nije predodređena da bude igrana u nešto što ima tok. Pisac je to pisao, to je neko moje viđenje, kao konstantan sukob i uvek se vraćamo na početak. Predstava ima celinu, jedno parče koje se zaokruži i onda krećemo ispočetka.

Svaki glumac upravo u sebi traži lika kojeg tumači:

Tražila sam opozite u sebi, dve suprotnosti. Tu je bila varijanta da ide iz glasa, pa iz tela, samog pokreta… Sve se to sliva u čoveka i to jesu dve krajnosti. Tu sam nalazila jednu ljutu Mariju, onda tužnu Mariju, besnu, smirenu i čitav ovaj proces je ozbiljno kopanje po sebi i traženje pravih rešenja.

Publiku očekuje spektar emocija:

– Bilo bi super da izađu sa nekim nabojem emocija, koje nisu ni definisane. Jedan spektar emocija će izaći iz mene, upravo od tuge, radosti, besa, patnje, nemoći i do neverovatne snage i energije. Bilo bi lepo da svaki pojedinac koji bude gledao nešto uzme za sebe, nešto što mu fali, što ga boli… Neće videti laku komediju, biće momenata gde će se zabaviti, ali i jedno preispitivanje koliko nas je unutra, da li nas je uopšte samo dvoje ili nas ima mnogo više.

Detalj iz monodrame “Ruke” / FOTO: Goran Ristić

Ekipu koja je radila na realizaciji predstave čine: producent Ivan Bogićević, stručna saradnica Izabela Bošković, dizajn svetla Marko Višnjić, dizajn tona Vuk Radovanović, dizajn plakata Jovana Dimitrijević. Na martovskom repertoaru je još jedna premijera, predstava – ,, Bora Šnajder”, kao i festival ,, Čkaljini dani”. Budite u toku i pratite rad ove pozorišne trupe.

Podsetimo još da se karte za predstave ove pozorišne trupe mogu kupiti pred početak svake predstave. Takođe, svako ko želi, može da rezerviše ulaznicu tako što će se porukom javiti na instagram profil pozoriste_ckalja i poruci napisati ime i prezime i koliko karata je u pitanju.

Luka Kijačić            

Naslova foto: Goran Ristić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *