Premijera filma „Ljubav tvoja i neposlušnost moja”

Film „Ljubav tvoja i neposlušnost moja” biće prikazan 13. aprila, u 20 časova u Bioskopu „Kruševac“. Reč je o  dokumentarno-igranom filmu zasnovanom na istinitoj životnoj priči Luke Đurapčevića iz Podgorice, momka koji je huk i pesme sa tribina zamenio liturgijskim životom.

Radi se o filmu koji ima snažnu poruku o pokajanju, i pozivu na slogu među zakrvljenom braćom, pre svega pripadnicima navijačkih grupa. Osim što prati turbulentan život glavnog junaka kroz sportske utakmice, obiluje i originalnim snimcima iz života istog, a sagovornici su mnogi poznati duhovnici poput Arhimandrita Save (Visoki Dečani), Protojereja Nikola Pejović (Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici), Jeromonaha Arsenije (Ribnica), Jeromonaha Rafailo (Podmaine) itd.

Film je rađen po blagoslovu Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanijkija, i generalno uz veliku uključenost  Srspke pravoslavne crkve. Premijera je održana 5. marta u kripti Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, koja je bila mala da primi sve zaiteresovane. Nakon nje, projekcije su održane u većim gradovima Crne Gore. U Srbiji je film imao veliku premijeru u Beogradu 25. marta, u punoj MTS dvorani što je do sada bila jedina projekcija u našoj zemlji.

Projekcija će biti humanitarnog karaktera u saradnji sa HO Srbi za Srbe i HO Mladi za Kosmet i svi prilozi će biti namnjeni pomoći ugroženim srpskim porodicama i manastirima na Kosovu i Metohiji, a pod blagoslovom Eparhije kruševačke.

Projekciji će prethoditi večernja služba u crkvi Lazarici, nakon koje će sveštenstvo u prisustvu pripadnika navijačkih grupa i vernog naroda služiti pomen za sve navijače nastradale u međusobnim sukobima, odakle će svi zajedno krenuti do bioskopa. Nakon filma će nastupiti poznati muzički ansambl Fenečki biseri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *