Predstavom o Svetom Savi nastavljen FeŠT

Drugog dana FeŠT-a nastupili su učenici OŠ „Despot Stefan“ iz Gornjeg Stepoša, koji su izveli predstavu „Sveti Sava miri zavađenu braću“.

Sveti Sava je vanvremenska ličnost i treba da ga slavimo van školske slave. Ovu predstavu su spremali učenici mlađih razreda uz rediteljsku, scenografsku i kostimografsku pomoć učiteljica Dragane Žujić, Jelene Trnavac, Katarine Grujičić i mene – rekla je Dragana Todosijević, jedna od koordinatorki dramske sekcije te škole, koja već šesti put učestvuje na FeŠT-u.

Kako naša sagovornica kaže, Sveti Sava je izuzetno značajan za kulturnu istoriju naše zemlje, njegova ličnost utiče na mnoge stvaratelje, a inspiriše i druge ljude iz različitih branši.

Njegov put od princa do monaha, preko igumana, književnika, diplomate krunisan je ulogom arhiepiskopa. On je dobar primer za buduće naraštaje kao svetli primer naše istorije.Ova predstava može da posluži kao primer i temelj za upoznavanje publike sa likom i delom Svetog Save na, za njih, prilagođen način – dodala je ona.

Od brojnih priča i legendi, odabrana je upravo ova, zato što je grupa želela da skrene pažnju na to da su sukobi uvek aktuelni te da uz dobru volju i snagu, oni mogu biti zaustavljeni. Ova sekcija je radila poslednjih nekoliko meseci na realizaciji ove predstave, a ideja je uspešno preneta na scenu.

– Deca su bila motivisana i inspirisana, tako da je rad protekao lagodno i bez poteškoća. Izuzetno sam zadovoljna onim što smo postiglikazala je naša sagovornica.

Pozivamo vas da dođete na Festival. Večeras, 19. aprila, u 19 časova, nastupaju učenici OŠ „Knez Lazar“, koji igraju predstavu „Marko Kraljević i Musa Kesedžija“. Festival se nastavlja u ponedeljak, 22. aprila, kada đaci OŠ „Jovan Popović“ igraju predstavu „Narodno naše najlepše“.

Tekst i foto: Katarina Dragonjić

Uredila: Jelena Božović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *