Izbori: Predstavnici koalicije „Srbija protiv nasilja“ predlažu rešenja za goruće gradske probleme

Srbija protiv nasilja, Odjek.rs

Briga o đacima, o mladima te o prosvetnim radnicima, neke su od tema kojima će se stranke okupljene oko koalicije „Srbija protiv nasilja“ baviti, ukoliko na izborima dobiju podršku da vode Kruševac. To, u obraćanju sugrađankama i sugrađanima, navodi Dušanka Milosavljević, predstavnica kruševačkog Odbora stranke Srbija centar (SRCE), partije koja je deo pomenute koalicije.

–  Obezbedićemo besplatne udžbenike za sve osnovce, jer osnovno obrazovanje je obavezno i besplatno. Tinejdžeri zaslužuju da dobiju topao, siguran, besplatan, prostor, sa osmišljenim radionicama. Nećemo zaboraviti ni nastavnike čiji učenici osvajaju nagrade, oni će biti adekvatno novčano nagrađeni. Prepoznaćemo i nagraditi trud i rad nastavnika koji i na druge načine izuzetno doprinose obrazovanju i vaspitanju učenika – navela je Dušanka Milosavljević.

Srbija protiv nasilja, Odjek.rs
Predstavnica stranke Srbija centar (SRCE), Dušanka Milosavljević / FOTO:Odjek.rs

Uz tvrdnju da Kruševac godinama sve dublje tone u bedu i strah, navodi da su Kruševljani, inače poznati kao vredni i dostojanstveni ljudi, dobre komšije, sugrađani koji dele dobro i zlo, došli u situaciju da više ne prepoznaju svoj grad.

Zajedništvo je zamenila pohlepa pojedinaca koji su okupirali naš grad, oduzimajući deo po deo, pretvarajući svoje sugrađane u podanike, botove i robove. Mi, okupljeni u koaliciji „Srbija protiv nasilja – dr Branislav Bata Andrić“ rešili smo da stanemo tome na put. Ovo više nije stvar politike, pa zato stranačke razlike i interese stavljamo po strani. Život je u pitanju i zato pažljivo slušamo probleme i potrebe građana i građanki Kruševca – istakla je ona.

Među rešenja koja će koalicija ponuditi gađanima ubrojala je redovno merenje zagađenosti vazduha i i kontrolu kvaliteta vode, te obavezu zagađivača da sprovedu mere protiv zagađenja, propisane zakonom. Takođe, problem deponije u Srnju će, kako je navela,  rešiti, a ne samo maskirati.

Milosavljevićka je dodala da će biti osnovan Gradski fond za lečenje dece obolele od najtežih bolesti, da će biti organizovane pokretne ambulante, specijalno opremljena vozila sa medicinskim ekipama koje će dežurati po selima, te da će zaposliti za stalno lekare i medicinske tehničare, koji godinama rade na određeno, „jer nam je zdravlje građana na prvom mestu, a ne stranački interes“.

Navela je da je ideja i da Grad opredeli sredstva za pomoć porodicama koje se nađu u finansijskim problemima zbog smrtnog slučaja, bolesti ili gubitka posla. Takođe, vodiće se računa o stanovnicima sela, koji ne smeju biti građani drugog reda.

– Kanalizacija i vodovod, sa pijaćom a ne tehničkom vodom, su obavezni u 21. veku, kao i asfaltirani putevi. Javni prevoz mora da bude usklađen sa stvarnim potrebama stanovnika sela. Sela nisu geto – poručila je ona.

Ova koalicija će se, kako je dodala, baviti i pitanjima energetske efikasnosti, poslovanjem Toplane, kulturom i zaštitom starih kruševačkih zdanja.

– Kruševac je grad svih nas. Zato je naša obaveza da 17. decembra izađemo na birališta i glasamo za grad bezbedan, dostupan svima i jednak za sve, za Kruševac bez nasilja! – poručila je ona.

 J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *