Predstavljen program „Vidovdan 2024“

Od 10. juna do Vidovdana (28.juna), kada Kruševac slavi Dan grada i obeležava godišnjicu Kosovskog boja, najavljen je bogat kulturni i sportski program. Na Vidovdan, već tradicionalno, organizuje se Svečana sednica Skupštine grada na kojoj će biti dodeljena vidovdanska priznanja, a istog dana, na Trgu glumaca, biće otkrivene biste glumcima Miliji Vukoviću i Marku Živiću. Vidovdanski program predstavljen je danas u Gradskoj kući.

Kao i prethodnih godina, u susret Vidovdanu je završna priredba predškolaca „Od bajke do čitanke“ po nazivom „Srećno dete, sreću stvara“ koja će, u zavisno od vremenskih prilika, biti organizovana 9. ili 10. juna, u prepodnevnim časovima.

Deset juna najavljena je i pozorišna predstava „Srpska drama“, Amaterskog pozorišta „Čkalja“ koja će biti izvedena u kasarni „Car Lazar“, povodom obeležavanja 25 godina od završetka Bitke na Košarama.

U kruševačkom pozorištu će 16. juna , od 20 časova, premijerno biti izvedena predstava „Plen“. Tri dana kasnije (19.juna), a Trgu glumaca ( u slučaju kiše u sali Pozorišta) je poklon predstava za najmlađe „Tri praseta“.

U dvorištu Kulturno prosvetne zajednice 21. i 22. juna, od 20 časova je Kruševački rok maraton u organizaciji Udruženja rok muzičara grada Kruševca.

Tradicionalni festival „Viteški megdan u Lazarevom gradu“ trajaće od 21. do 23. juna, uz bogat program poput škole jahanja, streličarskih turnira, viteških prikaznih borbi, te srednjovekovnih radionica i bazara na kojima će se predstaviti lokalni proizvođači suvenira iz Kruševca i Rasinskog okruga. Istovremeno, 21. i 22. juna, u okviru manifestacije „Carski festival- Lazarevi putevi vina“, predstaviće se vinarije iz cele Srbije.

U petak, 21. juna, nakon svečanog otvaranja srednjovekovnog grada, od 20 i 30 najavljen je koncert pevača Saše Kovačevića. Srednjovekovno venčanje u crkvi Lazarici, biće organizovano u nedelju (23. juna), u periodu od 12 do 13 i 30 časova.

Za najmlađe sugrađane, Turističa organizacija Kruševac pripremila je Viteški dečji karneval koji će biti organizovan u Zabavnom parku „Šarengrad“, 23. juna, od 18 časova.

Vidovdanska akcija dobrovoljnog davanja krvi, koju već tradicionalno organizuje Crveni krst Kruševac, najavljena je za 26. jun, od 8 do 14 časova, u Kruševačkom pozorištu.

Poetsko muzički triptih „Raspeto Kosovo“ biće priređen na platou crkve Lazarice ( u slučaju kiše u Bioskopu Kruševac), od 20 i 30 časova.

Uoči Vidovdana, 27. juna, u crkvi Lazarici će biti održano Bdenije, nakon čega je najavljen koncert Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane „Stanislav Binički“. Dan pre Vidovdana (27. juna), na platou ispred Doma sindikata, od 8 do 20 časova, biće priređena izložba „Žene sa dvora kneza Lazara“, u organizaciji Narodne biblioteke Kruševac.

Na Vidovdan, nakon Svete arhijerejske liturgija sa litijom i pomenom nastradalim braniocima države, na Spomenik kosovskim junacima vence i cveće položiće predstavnici Grada, brojne delegacije, predstavnici udruženja i organizacija, te predstavncii Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Na Dan grada (28.jun) na Trgu glumaca, u 18 časova, je otkrivanje bisti Miliji Vukoviću i Marku Živiću.

Već tradicionalno, u holu Gradske kuće na Vidovdan se  organizuje Svečana sednica Skupštine grada Kruševca, na kojoj će biti dodeljena vidovdanska priznanja najzaslužnijim pojedincima, ustanovama i institucijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *