Predstavljanje knjige “Ubistva u srpskoj istoriji”

Ubistva u srpskoj istoriji, Odjek.rs

Predstavljanje nove knjige istoričara prof. dr Čedomira Antića, biće održano u Kruševcu u četvrtak (21. septembra), u 20 i 30 časova.
Promocija će biti održana u Ulici Bate Paskaljevića 4 (Umetničko sokače u pešačkoj zoni), a razgovor vodi profesorka srpskog jezika i književnosti, Dušanka Milosavljević.

Autor, istoričara prof. dr Čedomir Antić, govoriće o svojoj novoj knjizi „Ubistva u srpskoj istoriji – Od Nemanjića do Nemanjine“.

U opisu knjige, na sajtu izdavača „Vukotić medija“, navedeno je da ubistva u politici nisu srpska posebnost, ali da, na neki način jesu njena zla kob:

Kroz našu viševekovnu istoriju, sve od svetorodne loze Nemanjića do snajperskog ubistva premijera u Nemanjinoj – ta zla kob se provlači. Ubistva vladara i poznatih ličnosti zbivala su se u borbi za presto (Nemanjići), sukobu ustanika (Karađorđe), izazovu velikih ratova (Vidovdanski atentat), rušenju dinastija (Majski prevrat), prekidu razvoja države (Marsejski atentat i ubistvo Đinđića), ređale se osvete, množila politička ubistva… Samo u Miloševićevoj deceniji bilo ih je oko pedeset.

Navedeno je i da je ova knjiga profesora dr Čedomira Antića prvi pokušaj da se na istorijski, činjenični i argumentovan način prosvetle najveća, prelomna, ubistva i atentati kroz deset vekova naše mukotrpne i razuđene istorije.

– Dramatično svedočanstvo. Sveživotni podsetnik, oporuka, opomena i putokaz kako se kroz vreme istorije nosi breme narodne sudbine – piše u kratkom opisu knjige.

J.B.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *