Predloženo- ministru Siniši Malom Vidovdanska nagrada

Siniša Mali, prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija, ovogodišnji je dobitnik Vidovdanske nagrade, najvišeg priznanja koje Grad Kruševac dodeljuje povodom svog Dana, Vidovdana. Iako ta odluka još uvek nije formalno doneta, jer treba da je potvrdi Skupština, imajući u vidu da vladajuća stranka čini većinu u lokalnom parlamentu, ministar Mali će verovatno i biti dobitnik Vidovdanske nagrade.

Ministra Sinišu Malog za Vidovdansku nagradu predložila je Regionalna privredna komora Krupševac, a kako je navedeno u obrazloženju, nagrada se dodeljuje za izuzetan doprinos ekonomskom, privrednom i društvenom razvoju Srbije i Grada Kruševca.

Siniša Mali bio je gradonačelnik Beograda od 2014. do 2018. godine, prethodno je obavljao funkciju predsednika Privremenog organa Grada Beograda, a pre nego što je postao gradonačelnik, bio je specijalni savetnik za privredu i finansije u Vladi tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Zahvaljujući naporima Vlade Srbije, i ministra finansija, Siniše Malog, Srbija je spremno dočekala krizu izazvanu pandemijom koronavirusa, i donela sveobuhvatni paket mera vredan 5,8 milijardi evra za podršku privredi i građanima. Ekonomske mere Srbije pohvalile su međunarodne finansijske institucije. U toku pandemije, nezaposlenost je pala na istorijski nizak nivo od 7,3%, a prosečna plata je prvi put premašila 500 evra– deo je obrazloženja.

U obrazloženju se navodi i to da je „posvećenost i kontinuirano zalaganje ministra finansija Siniše Malog na polju fiskalizacije i digitalizacije, i uspešna implementacija sistema eFaktura, doprineli unapređenju transparentnosti finansijskih transakcija i naplate poreza, a, što je najvažnije, i suzbijanju sive ekonomije, jednog od najvećih izazova  sa kojima se privreda suočava. Administrativno rasterećenje privrede doprinelo je  unapređenju  poslovanja, kao i boljem životu i radu u Gradu Kruševcu, Rasinskom okrugu i Srbiji“.

Za dobitnike Vidovdanskih plaketa, ove godine predloženi su Miloje Mihajlović, nekadašnji predsednik Skupštine opštine Kruševac i narodni poslanik u četiri mandata, Miodrag Ražnatović, advokat i sporti menadžer, protojerej stavrofor Dragi Veškovac. Predloženi za plakete su i Zemljoradnička zadruga „Kalemar“ i pripadnici Herojske 125. motorizovane brigade.

Za Vidovdanske pohvale predloženi su dr Igor Živković, kardiohirurg; Nenad Sokolović, direktor Istorijskog arhiva; Dejan Aleksić, dugogodišnji dobrovoljni davalac krvi; Ivana Ranković, predsednica Društva školskih bibliotekara Srbije;, Violeta Đaković, profesorka u Ekonomskoj školi; Vladimir Lozanac, profesor matematike i računarstva; Tadija Jelesijević, učenik Gimnazije; Jana Pantelić, učenica Ekonomsko-trgovinske škole; Dušan Živković, učenik Hemijsko tehnološke škole; Dušan Živković, učenik OŠ „Jovan Popović“; Veljko Vitkovac, učenik OŠ „Jovan Popović“ i Osnovna škola „Dragomir Marković“.

Predlozi za dodelu priznanja i nagrada naći će se na dnevnom redu Skupštine grada Kruševca, zakazanoj za sutra, 14. juna.

Naslovna fotografija: sajt Gradske uprave, sa otvaranja Zabavnog parka „Šarengrad“ u Kruševcu 2021. godine- ministar Mali sa tadašnjom ministarkom trgvoine, turizma i telekomunikacija Tatjanom Matić

1 Comment

  1. Mislim da se dečko potpuno uklapa u celokupan kliše onih koji ovo piznanje dodeljuju, još bolje se uklapa sa onim koji je odbornicima to naložio, a najbolje se uklapa sa naredbodavcem koji sve, pa i ovaj slučaj, najbolje poznaje.
    Kada ti i takvi budu u svojim suludostima i besu, odlučili da ljudima ruše kuće po Kruševcu i krenuli sa izgradnjom Novog Kruševca “Odavde do Tamo”, masa će možda i
    shvatiti. Mada verovatno, i tada teško.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *