Poziv ženama iz Kruševca i okoline: Učestvujte u snimanju „Ženske koreografije“


Umetnica Dragana Žarevac i Nezavisni filmski centar „Film Art“ pozvali su žene iz Kruševca i okoline da učestvuju u snimanju video rada, pod nazivom „Ženska koreografija”, koji će govoriti o ženama, o njihovi pretkinjama i onome što pamtimo o njima. Rok za prijavljivanje je 10. maj.

-Ovaj rad nastaje kao kolektivni čin kroz saradnju sa još šest žena iz Kruševca i okoline, odakle su autorkine pretkinje. Snimanju prethodi trodnevna radionica, na kojoj ćemo raditi fizičke vežbe, razgovarati, smejati se, plakati i pevati, a potom ćemo snimiti ono što zajedno budemo pripremile – navedeno je u pozivu.

Autorka je umetnica Dragana Žarevac, a produkciju rada je podržao Filmski centar Srbije.

Radionica će biti održana 17, 18. i 19. maja 2023. u Edukativnom centru Kruševac, a vodiće je Dragana Žarevac. Snimanje video rada će biti organizovano tokom poslednjeg dana radionice te u nastavku radionice 20. i 21. maja. Nakon upoznavanja sa kandidatkinjama (15. maja) odabraće šest učesnica.

Žene iz Kruševca i okoline, koje žele da rade i stvaraju na tokom pet dana, uz simboličnu novčanu nadoknadu, treba da popune online formular na linku https://forms.gle/YK9Fgd9E9JzrDajm7.

Rad „Ženska koreografija“ će biti predstavljen u Umetničkoj galeriji Kruševac, ali i u drugim galerijama, muzejima i na festivalima. Produkcija: Dragana Žarevac i NFC „Filmart“.

J.B.
Naslovna foto: Dragana Žarevac i Nezavisni filmski centar „Film Art“

_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

O umetnici

Dragana Žarevac započela je izlaganje 1979. godine performansima u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, kao i u nizu galerijskih prostora bivše Jugoslavije i u inostranstvu. Njen rad karakteriše lični stav o pitanjima od opšteg društvenog značaja. Izlaže video radove i instalacije, crteže i radove u zvuku. Izlagala je, između ostalog, u Kunsthaleu u Beču, Tejt Modern galeriji u Londonu, Centru Žorž Pompidu u Parizu, ZKM-u u Karlsrueu, KunstVerkeu u Berlinu, Art in General u Njujorku i u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Dobitnica je nagrade Centra za umetnost i tehnologiju medija (ZKM) u Karlsrueu (1998), Zlatne sfinge za opus na Festivalu Videomedeja u Novom Sadu (1999) i nagrade Umetničke galerije “Nadežda Petrović” u Čačku na Memorijalu Nadežde Petrović (2005). Rezidencijalne boravke ostvarila je u ZKM-u, CICV-u, Erimonkuru i u Sant Antoninu. Radi kao kustoskinja i selektorka video programa, međunarodnih video festivala i izložbi i kao autorka video radionica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *